Denna videofilm är ett klipp från så kallade lightening talks under den tyska datorkonferensen Chaos Communication Congress 2012. Presentationen genomfördes av Hugo Roy, en av grundarna till projektet Terms of Service; Didn't Read. Deras mål är att skapa enkla sätt för användare att hålla reda på vilka avtalsvillkor företag stoppar in i användaravtalen man godkänner när man till exempel går med i ett socialt nätverk eller köper något på nätet.

Det finns svenska undertexter till presentationen. Du når de svenska undertexterna genom att klicka på CC-rutan i filmboxen, och välja “Swedish”. Se även Seda Gürses andra presentation om privatlivsskyddande teknologier som gjordes på 27C3, en tysk datakonferens. Den är dock inte undertextad.

Studien som refereras i filmens första del går att finna på den här länken. Den är skriven av Aleecia M. McDonald och Lorrie Faith Cranor 2008 och heter "The Cost of Reading Privacy Policies". Det kan vara värt att nämna i sammanhanget att studien baseras på amerikansk lagstiftning. Det finns anledningar för oss att tro att många medborgare skulle få betydligt färre bekymmer med sådana här saker om vi hade en stark privatlivslagstiftning. Skriv gärna till dina folkvalda och berätta det!