Det finns olika sätt användare kan försöka upprätthålla kontrollen över sin data och sin personliga information när man är i en webbläsare. Det leder inte bara till att du får bättre kontroll över hur din information tas ifrån dig och används för olika syften. Det leder också till högre säkerhet, eftersom du då måste skapa fler och bättre sätt för dig själv att ta reda på hur och när olika hemsidor försöker använda din data på olika sätt. Här kommer ett antal tips på tillägg du kan installera i din webbläsare för att få bättre kontroll över din information:

HTTPS Everywhere

Det här tillägget till Firefox eller Chrome gör att alla sidor som kan skickas över HTTPS, det vill säga krypterat, skickas över HTTPS. Många hemsidor skickar inte information, även känslig information, över krypterade protokoll och ibland skickas information mellan den hemsida du egentligen besöker och andra hemsidor som är länkade till hemsidan du besöker utan att det krypteras. HTTPS ser till att din information inte lika lätt faller utanför din kontroll som annars vore fallet.

NoScript

Detta finurliga tillägg till webbläsaren Firefox blockerar alla skript på hemsidor. Det gör att hemsidorna du besöker inte kan köra program på din dator eller i din webbläsare utan att du i alla fall känner till det. De flesta hemsidor, inklusive Google, Twitter och Facebook, använder ganska många skript så första tiden man använder NoScript får man ganska många varningar för skript på olika hemsidor.

Om man inte vill att ens personliga data ska hamna hos till exempel Google när man besöker en viss webbplats kan man oftast utan problem låta bli att tillåta att skript från Google Analytics körs på en viss webbplats. Effekten av det är att den som satt upp hemsidan får lite sämre statistik över sina besökare än vad som annars vore fallet, och Google får inte veta att du besökt hemsidan. Det leder inte till att du som hemsidebesökare får sämre tillgång till det du letar efter på hemsidan du besöker.

Ghostery

Denna applikation finns tillgänglig för alla webbläsare och hjälper dig säkerställa dig om att sociala nätverk, som Facebook, Twitter, Reddit, Google Plus, och andra inte spårar dig när du besöker andra hemsidor. Ett vanligt sätt att spåra och samla data om användares beteendemönster är annars att helt enkelt via inloggade konton och gilla-knappar på hemsidor som inte direkt tillhör det sociala nätverket ta reda på vad användaren gör och läser.

Cookie Monster

Ännu ett tillägg till webbläsaren Firefox som hjälper dig hålla koll på så kallade kakor, små filer som sparas på din dator för att olika hemsidor ska känna igen dig över tid. Hjälpsamt särskilt om du vill undvika att spåras över längre tidsintervall eller när du lämnar en hemsida för en annan.

Adblock Plus

Den här applikationen blockerar reklam av olika slag via spärrlistor. Finns för några olika webbläsare, men inte alla (Firefox och Google Chrome). Bortsett från att man inte längre ser reklambanners på olika hemsidor om man har Adblock Plus som tillägg i sin webbläsare, är det också så att man faktiskt också inte längre behöver oroa sig för att olika reklamutgivare på nätet ska spåra en när man surfar. Det är annars mycket vanligt att reklamföretag spårar användare över hela nätet så mycket de kan.