Svenskar kartlagda av försäkringsbolag i omfattande, hemligt register

Svenskar kartlagda av försäkringsbolag i omfattande, hemligt register

Aftonbladet skriver om att Folksam fört hemligt register över ett stort antal svenskar utan att berätta detta för dem. Syftet med registret anges att vara jakt på försäkringsfuskare, men mycket omfattande mängder personuppgifter har lagrats utan att de berörda personerna ens informerats om att sådana register upprättas eller i vilket syfte. Personuppgifterna, som ofta är av väldigt känslig art, lagras dessutom väldigt länge och betydligt längre än det finns anledning att misstänka fusk.

Det här är ett exempel på när vi behöver effektiva sanktioner mot företag som missbrukar sin roll registerupprättare och hanterare av våra personliga uppgifter. Ibland kommer det att uppdagas att företag och myndigheter missbrukar sin maktställning och gör saker i hemlighet, trots att det allvarligt skadar svenskars och europeers rättigheter. Då är det inte rätt att, som europeiska unionens ordförandeskap föreslår, ta bort möjligheterna att utkräva sanktioner!

Irländarna har föreslagit att företag ska få ett komma-ut-gratis-kort första gången de missbrukar personuppgifter och register och utsättas för straff bara andra gången de åker dit. Men när företag upprättar hemliga register som ibland tar åratal att upptäcka, har de inte då samtidigt tagit bort hela poängen med att skydda våra mänskliga rättigheter till att börja med?

Piratpartiet ställer sig bakom effektiva sanktioner mot företag och myndigheter som inte respekterar vår och din rätt till privatliv.

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).