Jag är en programvara och jag kommer att finna dig

Jag är en programvara och jag kommer att finna dig

Tidningen The Guardian skriver att ett multinationellt företag har skapat ett program vars syfte är att utvinna information om dig som konsument utifrån dina sociala sidor.  Programvaror som bildar sig en uppfattning om dig är i sig ingen nyhet. Det som är en nyhet är att programmet är skrivet specifikt för att aktivt leta upp information om dig. Ett program som lär sig om dig är till exempel Google. Efter en viss tid lär sig Google vad du brukar söka efter så om du är en person som är intresserad av katter vet Google att ordet "Jaguar" syftar till katten medan om du är intresserad av bilar vet Google att det är bilen "Jaguar" som du är ute efter.

 

Kommer nu ICA att skanna av mina sociala medier i ett nytt försök till personlig reklam? Nja, så enkelt är det inte. Det här programmet utvecklades under 2010 i ett samarbetsprojekt med många andra företag tillsammans med den amerikanska staten för "nationell säkerhet". Företaget som utvecklade det här programmet säger att det inte är tänkt att programmet ska säljas på den öppna marknaden. Så än så länge ska programmet förvaras i förvar hos företaget som utvecklade det.

Programmet använder en teknologi som kallas RIOT och står för Rapid Information Overlay Technology. Det blir på svenska ungefär "Snabb information överlappnings teknologi". Det bygger på att man drar ut information om dig från olika källor. Ett exempel. Har du tagit en bild på dig själv med en kompis framför centralstationen i Göteborg? Ping! Då vet programmet vart du är någonstans, vem du är med med hjälp av tagging eller ansiktssökning (programmet söker mot exempelvis Facebook vem som har det okända ansiktet och sätter ett namn på - kanske din partner vill veta vem du tar bilder med?), vilken dag kortet togs, vilken tid och vilken kamera du använde dig av. Har du Twittrat "den här bokmässan i Göteborg kommer bli skön!" vet programmet vart du är på väg, vilket syfte du har med ditt besök. Med hjälp av sökning mot ditt kreditkort vet programmet vilket hotell du kommer stanna på, om du åker med kollektivtrafiken eller åker taxi. Med hjälp av det kan programmet förutspå vilka rutter du kommer åka och därmed vilka butiker du kommer passera. Eftersom du är på väg till en bokmässa kanske reklam om böcker vara intressanta? Med en sökning av din lånehistorik från biblioteket kan programmet tillsammans med exempelvis Akademibokhandeln generera speciella erbjudanden till dig. Allt detta sker på en millisekund.

Det här är bara en sak som dataskydd.net vill lyfta fram och som jobbas hårt med i Bryssel/Strasbourg.

Källa: Software that tracks people on social media created by defence firm skriven av Ryan Gallagher.

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).