Logica-hacket, hade det ens ägt rum med starkare dataskydd?

Logica-hacket, hade det ens ägt rum med starkare dataskydd?

Logica-hacket, där bland annat thepiratebaygrundaren Gottfrid Svartholm Warg anklagas för att ha gjort dataintrång mot det så kallade SPAR-registret hade kunnat unvikits om vi hade haft ett starkare dataskydd. Dagens nyheter har gått igenom det historia dataintrånget och kan läsas här: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:4Udn_LzckKoJ:www.dagensnyheter.se/shared/c6d3c940-572e-4cd7-a4e8-93d4bbd96bdc+&cd=1&hl=sv&ct=clnk&gl=se

Kommissionen har i sitt förslag till dataskyddsförordning lagt in att alla dataläckor ska rapporteras inom 24 timmar till Datainspektionen. Detta är någonting som vi på Dataskydd.net tycker är ett bra förslag för att det ger oss mer makt över våra egna personuppgifter, samtidigt som det skapar ett incitament för företagen att hela tiden arbeta med att förbättra sin säkerhet. Att privata företag och myndigheter kan dölja att deras register med personuppgifter har hackats och läckt ut är jättedåligt.

Läkte det ut några personuppgifter redan år 2010 som är början på logica-hacket? Och vad hade hänt med deras IT-säkerhet om det kom fram i media att de redan då hade blivit hackade?

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).