M mot PP om dataskydd i SvD Brännpunkt

M mot PP om dataskydd i SvD Brännpunkt

Karl Sigfrid, riksdagsledamot för moderaterna, skrev på SvD Opinion när Snowden avslöjandet var ett faktum, att det nog nu är dags att fundera på hur vi övervakas av olika stater på internet. Han har helt rätt i att Svenska FRA har ett förbud mot att övervaka svenskar, och att USA har ett liknande förbud mot att övervaka amerikanska medborgare liksom personer på amerikansk mark. Problemet uppstår när underrättelsetjänster bevakar varandras medborgare för att sedan byta information.

Men se skriver han också "EU bör utifrån de uppgifter som har kommit medierna till del utreda hur vi kan uppdatera våra dataskyddslagar så att de skyddar europeiska med- borgare från obegränsad insyn". Att den svenska personuppgiftslagen snart byt ut mot ett europeisk förordningen verkar han inte känna till?!

Amelia Andersdotter (PP) replikerade och skriver bland annat "Tyvärr har dock Sigfrids moderata kolleger i parlamentet under det senaste året entusiastiskt låtit sig utnyttjas som den amerikanska regeringens och it-industrins hantlangare för att dramatiskt urvattna och försvaga förslaget till förordning. I parlamentet föreslår de ett tydligt avsteg från principen om att personuppgifter ska skyddas genom att helt enkelt exkludera de flesta personuppgifterna från den juridiska definitionen av personuppgift.".

Slutreplik skriver Sigfrid tillsammans med partikollegan Corazza Bildt, och skriver detta årets största floskelsvar. Sug bara på dessa:

"Dataskydd är viktigt, och som förtroendevalda är vi ansvariga för att upprätthålla medborgarnas rätt till sina personliga uppgifter. Det ansvaret tar vi på stort allvar."
"vi hittar balansen mellan ett starkt persondataskydd och ett bra innovationsklimat."
"Ska vi göra ett seriöst jobb måste vi lyssna till många olika parter för att förstå vilka dataskyddsregler som fungerar i verkligheten."
"ta sin del av ansvaret för ett säkrare skydd av personuppgifter genom uppförandekoder, inte minst för att skydda våra barn på nätet."  

 

Karl Sigfrid borde skämmas för att ha skrivit under detta svar med Corazza Bildt.

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).