Facebook läcker data

Facebook läcker data

För några veckor sedan publicerade Facebook uppgifter om en dataläcka. Här är ett försök att återskapa vad som hände:

Kalle Andersson är en av tusentals med samma namn. Han har angett att hans mailadress är kalle@gmail.com men har inte annars uppgett några uppgifter.

Personen Sara Karlsson skapar ett konto på Facebook och låter facebook gå igenom hela hennes adressbok på telefonen för att hitta vänner. Hon har en person som heter Kalle med mailadressen kalle@gmail.com och telefonnumret 070-123 45 67.

Facebook föreslår nu Kalle Andersson som vän till Sara, vilket också troligen stämmer eftersom mailadressen matchar. De blir vänner på facebook.

Lisa Pettersson låter också facebook kolla igenom hennes adressbok i telefonen i jakten på vänner. Där finns en Kalle med mailadressen kalle@gmail.com. Även Kalles uppgifter om var han bor och hans jobbtelefon finns i Lisas adressbok.

Facebook rekommenderar Lisa att bli vän med Kalle Andersson, och föreslår även Sara som vän eftersom de har en gemensam vän. Alla är glada, speciellt facebook eftersom de nu har massor av information om Kalle Andersson som de tidigare inte hade.

Läckan har därefter uppstått i facebooks funktion "Ladda ned en kopia" (på engelska Download your information). Funktionen är tänkt att öka tillgängligheten genom att du själv kan ladda ner all information som du har lagt upp på facebook som någon slags backup, och samtidigt öka öppenheten då det visar vad du har faktiskt har lagt upp genom åren.

Däremot har funktionen gjort mer information tillgänglig än tänkt. I vårt fall över har Kalle Andersson inte enbart fått hem information om sin mailadress, utan även den information som Sara och Lisa har laddat upp om honom. Likaså har Sara och Lisa kunnat ladda hem mer information än vad de själva ha laddat upp.
Annars är facebooks funktion "Ladda ned en kopia" i enlighet om principen om dataportabilitet som EU-kommissionen har föreslagit i den nya dataskyddsförordningen. Syftet är att du ska kunna ta dina personuppgifter från ett företag till ett annat. Tyvärr tycker den svenska regeringen att detta är någonting som inte är bra. Enligt regeringen är det en konkurrensrättslig eller immaterialrättslig fråga som ska prioriteras före oss individers rätt till våra egna uppgifter. Uselt regeringen, ni är dåliga.

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).