Merkel vill ha EU-dataskydd, en historia om dataskydd
Igår skickade TT ut ett telegram om att den tyska förbundskanslern Angela Merkel vill ha ett europeiskt dataskydd, eller egentligen ett internationellt skydd.
Så här ligger det till (vissa delar har vi redan tagit upp på denna site, men vi kör från början):
Vi vet att det amerikanska företaget Facebook har lämnat ut uppgifter till den amerikanska staten utan att användarna vet om det.
Sedan 1995 finns direktivet om att varje land i EU måste ha en egen version av Personuppgiftslagen, som ska skydda varje lands medborgare.
Sverige har en jättebra personuppgiftslag som skyddar oss svenskar när vi har att göra med svenska företag och myndigheter.
Facebooks europeiska huvudkontor ligger på Irland, ett land som har en jättedålig personuppgiftslag och datainspektionsmyndighet. Men deras lag uppfyller det gamla EU-direktivet från 1995.
Just nu tar EU fram ett nytt förslag på dataskydd, men som en förordning istället för direktiv. Skillnaden är att förordningen gäller direkt som lag i varje land. Irland och Sverige kommer få samma personuppgiftslag. I praktiken kommer det innebära att Sverige får en något sämre lagstiftning, och Irland något bättre, jämfört med idag.
Detta kommer att skydda Europeiska medborgare och vi kommer få en bättre intern marknad.
Men, eftersom Facebook är ett amerikanskt bolag med servrar även på andra sidan Atlanten finns vår användardata där också... Och då hjälper inga europeiska lagar. Amerikanska lagar, även om de har beslutats om i hemlighet utan deras medborgares vetskap gäller för servrar på amerikansk mark.
Därför anser nu Angela Merkel att Europa borde prata med en enad röst mot USA och att man ingår internationella avtal för att tillsammans få ett ökat dataskydd.
En annan lösning vore att sluta att använda de tjänster som vi vet lämnar ut uppgifter till den amerikanska regeringen. Bort med google.com, välkommen https://duckduckgo.com/ och https://startpage.com (ixquick med googles sökresultat). Och att vi börjar använda mjukvara med öppen källkod istället för amerikansk stängd programvara.