Merkel, uppföljning

Merkel, uppföljning

I en tidigare nyhet skrev vi om att förbundskansler Angela Merkel vill ha ett starkare dataskydd och att företag måste meddela sina kunder när personlig data lämnas ut. Menar hon det eller är det valfläsk inför stundande val i Tyskland?

Europeisk lagstiftning måste godkännas av både EU-parlamentet (bestående av valda ledamöter från de olika länderna) och rådet (bestående av ministrar från de olika länderna). I frågan om dataskydd är det alla länders justitieministrar som träffas och förhandlar och till slut röstar om lagförslaget i rådet.

Rådets förhandlingar är slutna och vi medborgare och samhällsorganisationer har ingen insyn i varken hur man resonerar eller vem som tycker vad. Nu råkar det vara så att ett protokoll från rådets förhandlingar 21 juni i år om dataskydd har läckt ut. Det går att hämta här.

Så hur mycket arbetar Tykland för att få ett starkare dataskydd?

Tittar vi på exempelvis EU-kommissionens förslag på artikel 14 så medger den att du som individ ska ha rätt att få följande information från företaget/organisationen som har samlat in dina personuppgifter (obs, detta är en förenkling av lagtexten och behöver inte nödvändigtvis stämma):

  1. Kontaktuppgifter till organisationen
  2. Syftet med varför de samlar in dina uppgifter
  3. Hur länge uppgifterna sparas
  4. Att du har rätt att begära rättelse eller radering av dina uppgifter, eller inte längre ge medgivande att de behandlar dina uppgifter
  5. Kontaktuppgifter till den myndighet där du kan klaga
  6. Vilka andra som kan få tillgång till dina uppgifter
  7. Om organisationen avser att överföra dina uppgifter till ett tredjeland eller en internationell organisation

Det här var ju precis vad Angela Merkel vill ha!

Men, i fotnot 95 i det läckta dokumentet från rådets förhandling finns information om hur de olika ländernas ministrar (eller mer troligen deras tjänstemän och sakpolitiskt kunniga) har tyckt och tänkt i just denna fråga. Tyskland, Estland, Spanien, Nederländerna, Sverige, Finland, Portugal och Storbrittanien lämnar in en granskningsreservation (frågan är ännu inte avgjord och kommer att debatteras längre fram).

Samtidigt, enligt samma fotnot, vill Tyskland tillsammans med Spanien och Nederländerna att EU-kommissionen gör en utvärdering av hur mycket det kommer att kosta för företagen att uppfylla dessa bestämmelser (läs; vi vill inte genomföra det här).

 

Det är ju bara allt för typiskt att en politiker säger en sak, men arbetar egentligen för att genomföra någonting helt annat.

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).