Dela passagerardata - eller hur stoppar vi terrorism?

Dela passagerardata - eller hur stoppar vi terrorism?

Information om hur vi reser är värdefull. Syftet, från början, var att enskilda och familjer på ett smidigt sätt skulle kunna flyga med flera olika flygbolag på samma biljett.

 

Men vad händer när det finns ett stort register som stater (underättelsetjänst eller polis) anse sig behöva ta del av för att kunna utföra sin uppgift?

 

Sedan förra året måste europeiska flygbolag som flyger till USA överföra passargerardatan till USA:s myndighet Homeland Security, vars syfte är att arbeta för att förhindra terroristattacker mot amerikaner. Att Sverige och många andra länder är med i USA:s Visa Waiver Program och redan skickar över denna typ information verkar inte vara tillräckligt för USA. Eller så är det ett symptom på att USA har tappat räkningen på hur många myndigheter man har och vem som får tillgång till vilken data..

 

Anyhow, detta har nu gjort EU-ländernas underättelsetjänster avundsjuka. "Om USA:s underrättelsetjänst ska få tillgång till dessa uppgifter vill även vi!". Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien, Polen, Nederländerna, Belgien, Luxemburg och även Sverige har skrivit ett brev till Europaparlamentet om att detta behövs i jakten på terrorister.

 

Det största hotet kommer från personer som har rest till Syrien för att kriga och sen återvänt till sitt hemland i Europa. Enligt SÄPO har ett 30-tal personer rest från Sverige och riskerar nu att bli inspirationskällor för terrorister när de återvänder till Sverige. Frankrike och Belgien har ett tiotal medborgare som krigar i Syrien.

 

Istället för denna övervakning och spridning av vår information till andra stater, hur stoppar vi terrorism då? Robert Pape har i sin bok "Dying to Win" analyserat 315 självmordsattacker under perioden 1980–2003 och kommit fram till att 95% av dessa fall berodde på utländsk ockupation av ens hemland.

 

Är detta någonting som helt undgått dagens politiker och statliga tjänstemän?

 

 

Europa har allt för bra bilvägar och tågräls för att en smartare terrorist ska kunna resa från syd till norr eller öst till väst utan att fastna i några register. USA har tillräckligt stora inrikesplan för att slå omkull byggnader. Att spara och överföra passagerardata till allt och alla, det är det stora hotet mot vår demokrati. Det vore rimligare att lagstifta om att flygbolag måste radera sin data direkt efter en lyckad landning. Passagerare kommer fortfarande att kunna nå sin slutdestination, och vid olyckor kommer vi fortfarande kunna veta vilka som befann sig ombord.

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).