OBS! Föreningen Dataskydd.net upplöstes i maj 2024. Sidorna kan innehålla brutna länkar och information som är inaktuell.

KD försöker att snygga till sin image

KD försöker att snygga till sin image

Vi på dataskydd.net tycker att det är underhållande att läsa om regeringspartier som klagar på sig själva. Idag skriver KD på DN Debatt om hur de står upp för den personliga integriteten. Läs om det på  http://www.dn.se/debatt/bromsa-handeln-med-var-personliga-integritet/

Transportstyrelsen tjänar årligen 30 miljoner kronor på att sälja personuppgiter till reklamföretag. Och detta är tydligen KDs största problem med hur svagt skydd vi individer har.

Men låt oss istället gå igenom vad KD vill:

  • Grundlagsskydda integriteten - trots att vi i den Europeiska konventionen om mänskliga rättigheter redan har beslutat om detta.
  • Lagrådsgranskning - trots att detta redan görs. Problemet är snarare vilka politiska partier som är invalda i riksdagen.
  • Utöka Datainspektionens befogenheter och resurser - trots att detta redan är på G, i hela Europa! Vad spelar en stark svensk datainspektion för roll när Facebooks europeiska kontor ligger på Irland?
  • Registrera register - trots att vi vet att lösningen är att minska antalet register om oss.
  • Ge tillbaka data - trots att detta redan är på G i den nya förordningen.
  • Ångerknapp - trots att detta redan är på G i den nya förordningen.

Så hur jobbar KD med dessa frågor då? Inte alls. Populister är vad de är! Läs https://dataskydd.net/eus-konservativa-om-dataskydd/

Stiftelsen för .SE skriver också om KD:s utspel. "Tack KD för att ni uppmärksammar privatlivets helgd också i informationssamhället. Men snälla, byt glasögon från centralbyråkratens till medborgarens. Reducera inte en så viktig fråga till vad några myndigheter gör, och glöm för all del inte att ett regelverk för just detta håller på att utformas i Bryssel. Där fullkomligt dånar just nu en debatt om tvingande regelverk för Integritet på nätet. Det är där det händer."

Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet, svarar på DN Debatt om hur icke trovärdiga KD är: http://www.dn.se/debatt/kd-forslag-om-integritet-saknar-trovardighet/

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).