Om lönestatistiken på Ratsit
Tjänsten Ratsit.se tillhandahåller vad de kallar "affärs- och kreditinformation". De samlar helt enkelt in så mycket data som möjligt från svenska myndigheter för att därefter göra allting sökbart via hemsidan.
Man kommer runt en stor del av personuppgiftslagen genom att fyra gånger per år trycka en ny katalog med alla uppgifter, de är alltså en tidning med ett journalistiskt syfte. Så här skriver man på sin hemsida:
Webbplatsen www.ratsit.se faller under Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL), och Ratlibris kataloger faller under Tryckfrihetsförordningen (TF). Då dessa YGL/TF står över PuL så är ej PuL tillämpbar i händelse av konflikt.
Den senaste kritiken mot Ratsit har varit deras lönestatistik. Vad var och en tjänar i Sverige har de hämtat från Skatteverket (outsourcat det till Bisnode Kredit AB) och vad Du senast deklarerade som förvärvsinkomst.
Vad en person har för inkomst är en kreditupplysning och då gäller kreditupplysningslagen. Det innebär bland annat att varje gång någon annan tar del av din uppgift ska du samtidigt få en kreditupplysningskopia. Exempelvis när du tecknar ett nytt mobilabonnemang så kollar operatören ofta om du har några betalningsanmärkningar och du får samtidigt hem ett papper på posten med information om vem som har gjort en kreditprövning och varför.
Ratsit lämnar inte ut exakta uppgifter vad var och en tjänar i gratisversionen av deras tjänst, utan de jämför uppgifterna med alla andra i landet och ner till kommunnivå. Du kan alltså exakt se vilken placering du har jämfört med alla medborgare i Sverige som deklarerar. I och med detta anser Ratsit att de inte behöver följa kraven i kreditupplysningslagen. Datainspektionen har dock meddelat att Ratsit tolkar lagen fel och kräver nu att Ratsit tar bort funktionen.
En annan approach är att ha en stark personuppgiftslag som förbjuder Skatteverket att lämna ut vår personliga data på detta sätt. Varför ska Ratsit kunna hämta våra exakta löner ihopkopplat med personnummer? En mobiloperatör kan själv ringa till Skatteverket för att kolla kundens förra årets inkomst, eller så kan kunden själv visa upp sitt anställningskontrakt.
En stark personuppgiftslag är grunden i ett bra informationssamhälle.