Ny sajt publicerar brottsdomar

Ny sajt publicerar brottsdomar

Jörgen Lindqvist har skrivit en bra ledare om den nya sajten Lexbase som ska lägga ut alla domar på nätet och göra den sökbar. Det betyder att du väldigt lätt kommer att kunna, av ren nyfikenhet, ta reda på om dina vänner, grannar och familj har blivit fälld för några brott.
Sajten utnyttjar offentlighetsprincipen genom att begära ut alla domar för att sedan publicera dessa i sin egna tidning. Den senare innebär att det klassas som journalistik och därmed behöver inte personuppgiftslagen följas.

När blev offentlighetsprincipen ett hot mot vår demokrati?

http://www.idg.se/2.1085/1.543563/snart-kan-du-kolla-upp-grannens-brott

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).