NYSTART FÖR DATASKYDD.NET!

NYSTART FÖR DATASKYDD.NET!

FN-dagen, mänskliga rättigheter och Dataskydd.NET

Idag är det FN-dagen! Då väljer Dataskydd.NET att återuppta sin kamp för bättre skydd för mänskliga rättigheter i Sverige, inklusive privatliv. På den här sidan kartlägger vi EU:s dataskyddspaket, datalagring, och andra integritetskränkningar - samt hur politiken enkelt kan förändras för att hindra integritetskränkningar. Vi samlar skvaller från Bryssel, analyser av politiska dokument, tidsplaner, och aktiviteter som går att genomföra lokalt i Sverige. Dataskydd är ingenting som EU ensamt åstadkommer, utan är också en diskussion vi måste föra på kommunal nivå, i landstingen, på skolan och med varandra!

Vi vill att sidan ska ge översiktlig information om vad som gäller idag, vad som föreslås ska gälla i framtiden, och framför allt hur alla kan bli delaktiga i hur framtiden utformas.

Rätten till privatliv är rätten för alla att själva få forma sin personlighet utan otillbörlig påverkan utifrån

Särskilt i Europa finns en lång tradition av dataskyddslagstiftning. Den är ett föredöme för resten av världen och ger ett enkelt verktyg för individer att själva skydda sina intressen. I andra länder, där dataskyddslagstiftningen är svag, har man försökt kompensera genom tillämpning av upphovsrättslagen eller annan lagstiftning som inte har sin grund i individens egenvärde. Det är dömt att misslyckas, ger företräde för starka ekonomiska och politiska intressen över individens, och försätter individer i en svag situation.

EU-kommissionen föreslog 2012 ett lagförslag som råder bot på den ojämlikhet som råder på internet och på andra platser. Man vill att individen ska stå i centrum för politik och lagstiftning om grundläggande mänskliga rättigheter. En självklarhet, kan tyckas, men inte så självklart för de många politiker och regeringar som hanterat frågan i EU:s parlament och ministerråd. Politikerna är rädda för förändring, och de är rädda för att tappa makt. Företagen är också rädda för förändring, och för att tappa makt. Att både politiker och företag tillskansat sig väldigt stor makt över individer i och med den elektroniska revolutionen, utan att individer givits verktyg att stå upp för sina egna intressen, verkar dock inte bekymra någon.

Vi på dataskydd vill råda bot på det!

EU:s och Sveriges lagstiftning påverkar inte bara svenskar utan hela världen

För att demokrati, mänskliga rättigheter och självständighet för alla individer ska kunna bli verklighet världen över, måste Sverige kunna agera på ett sätt som om att Sverige bryr sig om och respekterar mänskliga rättigheter. Det inkluderar rätten till privatliv, rätten till den privata sfärens helgd, och i Europa också rätten till den egna identiteten. Det här är rättigheter alla har, och som alla måste ha, för att kunna agera som självständiga, demokratiska individer.

Den grundläggande rätten till privatliv går inte att eftersätta så fort man tycker att något annat blir smidigare. Vi kan heller inte diskriminera mellan olika människors olika rätt till privatliv. Eftersom vi alla har vår egen uppfattning om vad privatlivet är, och inte kan förstå vad andra tycker om sitt privatliv, har antingen alla privatliv, eller ingen privatliv. På Dataskydd.NET tycker vi att alla ska ha privatliv.

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).