Rumänska "storebrorslagen" underkänd av konstitutionsdomstolen

Rumänska "storebrorslagen" underkänd av konstitutionsdomstolen

I Rumänien har konstitutionsdomstolen underkänt “Storebrorslagen” om övervakning på internet. Det är datalagring som för andra gången underkänts i egenskap av grav kränkning av mänskliga rättigheter (jajemen, detta är den rumänska lagstiftarens andra försök att genomföra datalagring!).

Domstolen har sagt att datalagring bara får genomföras för att

  • sköta fakturering mot slutkonsumenter, eller
  • för att sköta fakturering gentemot andra kommersiella aktörer.

Detta är i enlighet med EU:s direktiv om privatlivets helgd i elektroniska kommunikationsnät (2002/58/EC). Domstolen säger vidare att polisen, eller myndigheter som jobbar för nationens säkerhet, bara får efterfråga utlämning av personuppgifter via domstol, och bara om det redan finns rimlig misstanke.

I september i år underkände den rumänska konstitutionsdomstolen också en lag som föreslog förregistrering och identifiering av alla som vill använda kontantkort och offentliga wifi-punkter. Det är nog tur för både rumänska människors rättigheter och friheter, och för företagandet, att konstitutionsdomstolen kom fram till det beslutet. Ett likadant krav på förregistrering och identifiering av alla som använder hotspots fanns i Italien fram till 2009, och ledde där till en underutvecklad infrastruktur för offentliga wifis och hotspots.

Läs här på rumänska.

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).