Amazon öppnar datahallar i Tyskland

Amazon öppnar datahallar i Tyskland

Massövervakning och industrispionage har fått tyska företag att inte vilja använda amerikanska molntjänster. Amazon försöker ta sig runt denna oro genom att öppna datahallar i Tyskland. Problemet för både Amazon och tyska företag är att en amerikansk domstol fastslagit att amerikanska företag lyder under amerikansk lag om de har sitt huvudkvarter i USA. Microsoft har redan förlorat ett rättsfall om detta, när de hävdade att de inte behöver lämna ut uppgifter som lagras på Irland. Den amerikanska domstolen höll inte med.

Frågan är om Amazons strategi kommer att nå framgång givet rättsläget. För företagen är det så klart som att fastna mellan amerikansk lag och europeisk lag. Å ena sidan kräver den amerikanska lagen att de tjänar amerikanska intressen. Å andra sidan finns ingenting som kan tvinga tyska företag att tjäna amerikanska intressen. Att det kan finnas ett större, globalt intresse av att alla har samma rättigheter verkar inte ha bitit sig fast i den geopolitiska eliten än.

Dataskydd.NET är i alla fall glada över att europeiska mänskliga rättigheter gäller alla, oavsett medborgarskap. Vi vill att alla människor ska ha samma tillgång till samma rättigheter, oavsett om de är amerikaner eller européer. Den europeiska lagstiftningen om dataskydd är ett steg i rätt riktning, och därför är det viktigt att vi engagerar oss!

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).