Funcke skäller på PTS: ni skyddade integriteten för snabbt!

Funcke skäller på PTS: ni skyddade integriteten för snabbt!

Nils Funcke är på dokumentjakt från PTS. Han anklagar PTS för att hemlighålla viktiga beslutsunderlag. Jakten är inledd av Bahnhof, som är besviken på att PTS gjorde en kovändning om datalagringsdirektivet i somras. PTS håller nu på att genomföra tillsyn på Bahnhof.

I Sverige får myndigheter bara skäll när de skyddar privatlivet. Det är Nils Funcke ingen främling för. Både i Journalisten och i DN har Nils Funcke gått ut hårt mot EU:s dataskyddslagstiftning, och det är inte konstigt att han fortsätter sin kamp nu.

Så här skriver Nils Funcke om att PTS värderat och sedan omvärderat sin tolkning av den EU-dom som underkände datalagringsdirektivet i maj 2014:

Att myndigheter omprövar och ändrar sina beslut kan vara ett sundhetstecken. Men för allmänheten och direkt berörda är det centralt att det går att förstå lappkastet på 180 grader. Det handlar om rättssäkerhet för enskilda och vår tilltro till myndigheterna.

Vad Nils Funcke menar är att Bahnhof och Tele2 först tjänade pengar på att inte behöva implementera datalagringsdirektivet, och nu förlorar pengar på att behöva implementera datalagringsdirektivet i alla fall. Att vanliga medborgares privatliv skyddas extra mycket av att Nils Funcke går i strid mot PTS är inte sant. Inte heller Bahnhof gör någons privatliv en tjänst - signalen man skickar är att myndigheter som dristar sig till att tolka domslut och lagar till privatlivets fördel kommer att straffas genom rättsjakter efteråt.

Tänk om vi hade liknande klappjakt på Datainspektionen varje gång de inte inleder tillsyn eller inte vill gå till domstol? Dataskydd.NET väntar på liknande uppvaktning mot Inspektionen av vård och omsorg varje gång dessa vägrar att förstöra en journal.

Sverige har långt kvar att gå innan privatpersoners rättigheter väger lika tungt som marknadsaktörers och myndigheters rättigheter.

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).