Brasilien hakar på rätten att bli bortglömd!

Brasilien hakar på rätten att bli bortglömd!

En brasiliansk kongressledamot har föreslagit en variant på rätten att bli bortglömd för brasiliansk lag.

Rätten att bli bortglömd är en del av den europeiska lagstiftningen: det är en kodifiering i lagen av samhälleliga principer som förlåtelse, vidareutveckling och att kunna lägga saker bakom sig. Nya digitala teknologier innebär inte bara att saker är lättare att exakt komma ihåg utan också att minnet är exakt replikerbart, hela tiden, jämt och överallt. Den rättigheter som EU-domstolen antog antyder istället att händelser måste få falna över tid.

Den brasilianska lagen förefaller vara hårdare än den motsvarande europeiska. I EU:s förslag till dataskyddsförordning ska uppgifter tas bort om det är lämpligt och möjligt. Enligt EU-domstolen betyder det i fallet för sökmotorer att länkar kan nedprioriteras i sökresultaten under vissa omständigheter. I EU:s gamla dataskyddslag från 1995 står det helt enkelt att utdaterade och orelevanta uppgifter ska tas bort.

När Google redan helt tar bort mer än 200 miljoner länkar per år till följd av krav från upphovsrättsindustrin, läkemedelsindustrin och andra stora multinationella aktörer är det svårt att förstå varför en global diskussion om hotet om internets omedelbara undergång påbörjas först när privatpersoner får samma möjligheter att ta tillvara på sina rättigheter som multinationella bolag redan haft i tiotals år. Faktum är att Googles utrensning av dåliga länkar redan misstänks orsaka konkurrensproblem på läkemedelsmarknaden. Och rätten att bli bortglömd för privatpersoner är svagare än de multinationella bolagens möjligheter att censurera och störa konkurrensen.

Hur det går med den brasilianska lagen återstår att se. Lobbyism lär existera även i Brasilia, och det är också vissa svåra avvägningar som måste göras med yttrandefriheten och som man hoppas att den brasilianska lagstiftaren uppmärksammas på. De gäller inte bara Google utan över lag vem vi tillåter bestämma vad som är tillåtet och när.

Rätten att bli bortglömd har diskuterats häftigt under sommaren i hela Europa. Google har satt upp en glansturné i flera stora länder för att demonstrera att rätten att bli bortglömd är dålig för dem. Men andra europeiska experter har också jobbat på frågan. Dataskydd.NET rekommenderar följande artiklar om rätten att bli bortglömd:

The Solace of Oblivion i New Yorker.

The Right to be Forgotten Roadshow and the Power of Google. Paul Bernal, lektor i IT-rätt vid East Anglia University.

A Manifesto for the For the Future of the Right to be Forgotten Debate. Julia Powles (doktorand vid Cambridge University) och Luciano Floridi (institutionsdirektör i Oxford) i The Guardian.

Google's right to be forgotten - industrial scale misinformation? European Digital Rights.

Google and the right to be forgotten - the truth is out there. European Digital Rights.

Balancing rights unless talking about copyright. European Digital Rights.

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).