Digital läsro? Din e-bok spionerar på dig!
Adobe har börjat kryptera den information de samlar in om läsares vanor. Tidigare skickades information om vilka böcker man personligen läser, hur länge man tittar på varje sida, vilket förlaget var och i vilken ordning man läser sidorna okrypterat till Adobes datahallar. Läs mer om vilken information Adobe kartlägger här. Numera är, precis som Adobe har tänkt, bara Adobe som får veta det mest privata av privata från våra liv.
Det här är extra oroande eftersom många bibliotek förlitar sig på Adobes mjukvara när de försöker digitalisera sina samlingar eller tillgängliggöra e-bokslån. Under svensk lag får man inte hålla reda på vilka böcker som läses av vem, eftersom möjligheten att fritt bilda sig en ståndpunkt och inhämta information utan att regeringen eller någon annan lägger sig i har upplevts som viktig. På internet och på datorn är det som om att detta inte gäller - Adobe får samla in mycket djuplodande kunskap om hur man tillägnar sig referenser, kunskap och berättelser och så fort staten vill ha reda på vad man har gjort frågar man Adobe.
Datorerna och internet har alltså blivit ett sätt för stater att kringgå de demokratiska rättigheter som vi medborgare egentligen redan har haft utanför datorer och internet!
Vi behöver din hjälp att agera mot att företag och stater använder datorer och internet för att beröva privatpersoner inflytande och makt över sina egna liv!
Fråga hos din kommun om och hur de använder Adobes mjukvara. Fråga på ditt bibliotek om de använder Adobe och om de har privatliv i beaktande när de väljer mjukvara för e-bokslån!