Säkerhetsfel i e-leg överskuggas av dess ideologiska fel

Säkerhetsfel i e-leg överskuggas av dess ideologiska fel

Det nya svenska e-legitimationssystemet har uppdagats ha säkerhetsproblem. Nu är det emellertid inte säkerhetsproblem i e-legitimationen som är dess största brist, utan att hela systemet är konstruerat på en teknisk nivå för att hålla koll på vilka myndigheter (eller företag) du pratar med om vad. Alla e-legitimationer måste nämligen utfärdas av någon, inte nödvändigtvis en myndighet, som sedan kan sitta och spåra vilka myndigheter du tar kontakt med, varför, hur länge och sälja vidare uppgifterna om ditt offentliga liv till reklamföretag, behålla dem själva, dela ut dem till polisen, eller dylikt. Eftersom det är en legitimation det handlar går det mycket lätt att koppla dina aktiviteter till dina barns aktiviteter, dina grannars, dina föräldrars eller dina arbetskamraters.

Att myndigheter som MSB ges huvudansvar för frågor som rör människors integritet och privatliv så fort informationsteknologi är inblandat är olyckligt. MSB styrs inte av omtanke om medborgarnas rättigheter och det demokratiska samhällets grundpelare, utan av försvarsinriktade och polisiära målsättningar. De bygger inte friheter för människor och individer, utan stabilitet för samhällets institutioner.

Det vore bra om vår informationsteknologiska infrastruktur i samhället kunde grundas mer i omtanke om demokrati och individuella rättigheter. Detta bör också våra andra myndigheter, till exempel CSN, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen fundera vidare på.

Skriv till de myndigheter du har kontakt med och be dem förklara hur de tänker på informationsteknologi och mänskliga rättigheter! Bara genom att upplysa myndigheterna om att vi bryr oss kommer myndigheterna att vilja bry sig också!

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).