Det är lätt att samla på sig för mycket information om andra....

Det är lätt att samla på sig för mycket information om andra....

Det som gör privatliv och integritet till väldigt svåra samhällsfrågor är att det är svårt att respektera andras privatliv. Vi har bäst relation till vårt eget, eftersom det är ju vårt eget privata liv det handlar om. I informationssamhället ställer det rätt höga krav på hur vi lyckas respektera och möjliggöra varandras privatliv.

Delphi dataskyddsblogg har skrivit om en studie som rapporterar att appar för smarta telefoner ofta inte ger tillräcklig information dataskydd till konsumenter. De efterfrågar också mycket information som inte nödvändigtvis behövs. Dataskydd.NET erfar att det har att göra med att det är enklare att samla på sig för mycket "utifall att" istället för att tänka igenom om det verkligen är nödvändigt att

samla på sig en massa information.

Dataskyddspaketet, både direktivet och förordningen, fastslår en dataminimeringsprincip - en princip om att man inte ska samla på sig mer information än vad som är absolut nödvändigt. Den ställer högre krav på alla att fundera lite över hur och när de respekterar sina medmänniskors privatliv och vad det innebär. Skriv till din kommun, skola eller ett företag du haft kontakt med och fråga om de har jobbat med dataminimeringsprincipen i utformningen av sina IT-tjänster!

Egentligen är det inte svårt att respektera sina medmänniskor, man behöver bara tänka på det :-)

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).