Bättre verktyg att granska polisens integritetsintrång - nu!

Bättre verktyg att granska polisens integritetsintrång - nu!

En undersökning från den kanadensiska dataskyddsmyndigheten kritiserar att polismyndigheter i Kanada inte dokumenterar tillräckligt väl när de bereder sig tillgång till medborgares privata information och kommunikation.

Liknande kritik kan riktas mot den svenska polisen, som bara behöver redovisa att de spanat och kartlagt ifall informationen de får tillgång till ska användas i en förundersökning. Precis - så länge det informationsåtgången inte är relevant för en undersökning har polisen fritt fram att göra som de vill!

Redan tidigare i år riktade Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden kritik mot polisen i Dalarna för att de missbrukat hemliga tvångsmedel. Det gick så långt som en anmälan av polisen till åklagarmyndigheten.

Lyckligtvis föreslår EU:s nya dataskyddsdirektiv att polisen ska få starkare dokumentationskrav för när de bereder sig tillgång till uppgifter och varför. Att vi som bor och lever i länder där polisen är den yttersta garanten för ordningen och våldsmonopolet också kan granska och förstå vad polisen gör är oerhört viktigt för demokratin. Därför borde svenska regeringen snarast möjligt agera för ett snabbt antagande av EU:s dataskyddsdirektiv!

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).