Thingularity sett från en tillsynsmyndighet
Datainspektioner från hela Europa har kommit samman för att utarbeta ett ställningstagande om Thingularity, eller Internet of Things som det heter på buzzword-språk. Thingularity handlar om metadata - en massa metadata om allt man gör hela tiden, och det är en stor utmaning hur man fortsätter möjliggöra människors egna makt över de egna relationerna och sammanhangen när varje objekt i vardagen får ett implicit intresse av att styra privatpersonens beteende. Alla saker i hemmet och i staden ska ge en massa information om vad som händer runt omkring dem - temperatur, elpris, vad man saknar i kylen, hur många (och vilka) som åker en viss buss, belastningen på ett övergångsställe, hur mycket invånare utsätts för dagsljus, gräs, träd, fågelsång, buller, traffikstockningar, och så vidare. Sedan matar man in allt i en stor dator som får berätta vilket som är det bästa sättet att styra hushållet, staden, bilen, eller människan. Ibland framställs det som ett sätt att flytta makten närmare människan - eftersom alla människor hjälper till och matar in data in datorn innan datorn kommer fram till vad som ska göras, blir alla människor i objektifierad form "deltagare" i beslutsprocessen. I alla fall som beslutsunderlag.
Ska man få särskild reklam på bussplatsen ifall man är kvinna? Ska reklamen i parkeringshuset vara avhängigt ditt tidigare resultat på bilprovningen, ditt kön eller ditt yrke? Barn som vill läsa sent på nätterna, använda datorn, eller raka av sig (eller ett syskon) allt hår - hemmet registrerar allt du företar dig, inklusive telefonanvändning. Tänk så bra allt kommer bli när varje barn kan gå förbi familjens smarta elmätare och läsa av elförbrukningen med en smartphone! Hela familjen kan därefter optimera sin elkonsumtion baserat på barnets nogsamma granskning. Eller inte.
Som i så många andra fall är det dock inte människor som bestäms vad som ska mätas, och med vilka målsättningar besluten ska fattas. En lakonisk observation är att Thingularity hjälper oss att mäta många saker mycket bättre, men att många uppmätta problem ändå förblir olösta i den politiska handlingsförlamningens namn.
Artikel 29-gruppen, som Datainspektionernas samarbetsförening kallas, har postat sin rekommendation här.
Thingularity har också utlöst en hel del säkerhetsproblem. Svenska elmätare går att stänga av från en centralserver, vilket fått FRA att börja titta på elkonsumtionen i alla svenska hushåll. Det ger en möjlighet till mycket detaljerad kartläggning av människors vardag - man kan t ex se vilka familjer som är på väg in i skilsmässa! Ur säkerhetssynpunkt, mer än privatlivssynpunkt, borde det vara oönskvärt att underrättelsetjänsten står garant för alla företag och handlingar samtliga hushåll och bolag i Sverige företar sig - mindre stat, mer individfokusering!