Mediaprofessor ryter till: algoritmer är inte bara objektiva!

Mediaprofessor ryter till: algoritmer är inte bara objektiva!

Professor Jay Rosen på New York University ryter till mot New York Times reportage om Facebook. Det är fel att framställa Facebooks algoritmer som helt objektiva - de låter inte användaren bestämma själv, de sorterar fram det material åt användaren som användaren behöver för att tjäna Facebooks intressen.

Jay Rosen skriver att Facebook behöver få användarna att stanna på sidan så länge som möjligt. Länkarna de plockar fram åt användarna handlar bara om att få användarna att vara kvar på Facebook.

Det är förstås en utmaning att rapportera objektivt om vad som händer i big data-världen. Förra veckan tipsade vi om Vetenskapens värld på SVT. De visade en dokumentär där big data hjälpt forskare förstå att det mest är svarta människor som sitter i amerikanska fängelser. Att det är så var förstås egentligen känt sedan tidigare - faktum är att det varit en politisk stridsfråga i över 50 år, men en olöst sådan. En alternativ slutsats skulle kunna vara att big data visar att områdena där svarta människor bor borde bulldozras, och individerna som bor i dem skjutas. Liknande slutsatser drog man under 1930- och 40-talen i Europa, med hjälp av datorsystem från IBM.

Dataskydd.NET rekommenderar The Government Machine av Jon Agar. En lite längre läsning av teknikhistoria som dock kan komma särskilt journalister kan gagn.

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).