Storbritannien vill hindra tyska flyg från att landa på grund av tyskt dataskydd

Storbritannien vill hindra tyska flyg från att landa på grund av tyskt dataskydd

Om man respekterar flygresenärers privatliv kan man hindras från att landa i Storbritannien, skriver The Guardian.

Varje gång man beställer ett flyg eller reser med flygplan samlas det in personuppgifter: kreditkortsuppgifter, namn, adress, födelsedata, destination, och andra uppgifter skrivs in i stora register. Dessa register kallas sedan "PNR" (passenger name records) som trots sin engelska utläsning faktiskt är mycket mer information än bara namn. I Storbritannien vill man ta del av registrena och hänvisar till säkerhetsskäl. I Tyskland skyddas vissa av uppgifterna som samlas in av dataskyddslagar. Men nu har Storbritannien fått nog av tyska medborgares privatliv! Inga fler flygplan får landa innan tyskarna slutar upprätthålla sin integritet.

PNR-uppgifter har varit kontroversiella i omgångar. Edward Hasbrouck har följt och sammanställt en hel del information genom åren. Är man intresserad bör man läsa mer där.

Det finns också tilltagande irritation mellan Tyskland och Storbritannien. Angela Merkel har tydliggjort att David Cameron och Storbritannien inte kommer undan med vad som helst. För eller senare får Storbritannien välja att vara med eller inte vara med. Om de väljer att träda ur EU kanske det inte längre blir så intressant att åka till Storbritannien oavsett. Det löser i sådana fall två problem: Tyskland slipper urholka människors grundläggande rättigheter, och Storbritannien slipper utlänningar.

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).