Allt du någonsin ville veta om #TTIP och #dataskydd

Allt du någonsin ville veta om #TTIP och #dataskydd

EU-parlamentets forskningsenhet har sammanställt mer än man föreställde sig vilja veta om dataskyddspaketet och TTIP, handelsförhandlingarna med USA.

Många politiker i EU har understrukit att dataskyddslagstiftning är ett sätt att återbygga förtroendet för allmänna infrastrukturer, privat sektor och offentliga tjänster. Men som alltid är det lurigt - Galexia verkar inte vara någon non-profit utan ett konsultföretag. Å andra sidan har Galexia inte heller uppgivit någon särskild kund å vars vägnar de utfört utredningen. EU-kommissionen föreslår att inga nuvarande normer kommer att påverkas av TTIP - men de säger inte ifall TTIP påverkar demokratiskt valda församlingars möjligheter att utveckla framtida normer. Skillnaden mellan en overview och en analys är inte tydlig.

Man kan också läsa mer om hur Europaparlamentet utrett FATCA, en amerikansk skattelag som ger amerikanska staten möjlighet att ställa krav på banker i Europa, och i Sverige. Det rimliga i den europeiska traditionen kanske vore att göra tydligare åtskillnad mellan privatpersoner och företag. Är man en privatperson har man själv den grundläggande rättigheten till privatliv, yttrandefrihet, att rösta, samla sig i demonstrationer och föreningar, tänka fritt, utbilda sig, och så vidare. Är man företag har man normalt inte det, men däremot har man skyldigheten att beakta sina borgenärers (eller i vissa fall kunders) intressen.

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).