När bättre vetande behövs

När bättre vetande behövs

Ibland händer det att svenska myndigheter behöver expertis - eller ideologiska imperativ! - om dataskydd, privatliv och människors roll i "systemet" (både datasystemet och det administrativa systemet i offentlig sektor). Jämför utredningen från Socialdepartementet om rätt information på rätt plats vid rätt tidpunkt där man föreslår två nya lagar som påverkar integriteten för privatpersoner i arbetslivet, kontakter med myndigheter i kommuner, landsting och gentemot staten, och som patienter.

Gemensamt för många utredningar (se också Dataskydd.NETs växande samling sammanfattningar här) är att de ser privatliv som ett tråkigt formkrav man behöver arbeta sig runt. Man når insikten att det nog "är viktigt", men i slutändan hamnar oftast myndighetsanställdas bekvämlighet först. Det är svårt att respektera andras privatliv, eftersom alla människor har bäst relation till sitt eget!

Men hur får man reda på när man behöver bidra? Socialdepartementet hade behövt sina bidrag innan 7 november - Dataskydd.NET fick kännedom om utredningen först 8 november. Idéer mottages tacksamt på hur man får en bättre bevakning, och i rätt tid, av när privatlivsfokuserade svar till regeringen, landsting och kommuner behövs. :-)

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).