· Amelia Andersdotter

Dataskydd.NET anordnade på MR-dagarna ett seminarium om svensk censurexport, och hur europeisk lagstiftning försöker motarbeta några av de avigare strömningarna i svensk politik. Medverkade gjorde Walid Al-Saqaf, forskare vid Örebro universitet om censur i mellanöster, och Erik Lakomaa, doktor i nationalekonomi vid Handelshögskolan.

Walid Al-Saqafs bidrag går också att se på den här länken.

"Glöm inte bort att många av de verktyg regeringar i utvecklingsländer använder för att förtrycka yttrandefrihet och spåra regimkritik kommer från industrialiserade länder. Därför behöver vi fokusera ännu mer på vilka verktyg som utvecklas i industrialiserade länder. Om våra regeringar ser att länder i Väst inte respekterar privatliv, kryptering och att de har lagar som kränker mänskliga rättigheter, så imiterar odemokratiska länder det i sin lagstiftning och sin teknologi. De använder till och med Västländernas agerande för att motivera sina egna repressalier. EU har haft lite bra förslag om privatliv, dataskydd, men bara politik är inte tillräckligt - vi behöver också en mobilisering av det offentliga samtalsutrymmet. Här kan civilsamhällesorganisationer spela en viktig roll," berättar Walid.

Erik Lakomaa presenterade en nationalekonomisk syn på övervakningen. "Svenska företag har länge förknippats med kvalitetsprodukter som kullager och skiftnycklar. Nu börjar svenska exportföretag istället förknippas med censur och övervakning. Det finns goda anledningar för alla svenska företag att oroa sig för den här nya associationen, för om några svenska företag solkar de andras rykte, blir det dåligt för alla företag. Tyvärr har man politiskt ofta bara lagt in de här företagen i en allmän kategori av 'IT-företag'," säger Erik Lakomaa. "Det är dessutom onödigt att vi investerar i att bygga en ny industri för övervakning och censur som varken har legitimitet i Sverige eller i utvecklingsländer. För de här produkterna går inte att använda på ett legitimt sätt."

Dataskydd.NET försöker lyfta frågor där EU försökt föreslå bra regler, men där svenska regeringen bromsar istället för att snabbt och enkelt implementera bra dataskyddsregler för alla. På MR-dagarna kom det som en överraskning för många i publiken att EU i själva verket har bra lagstiftning om privatliv i elektronik och radioutrustning (direktiv 2014/53/EG, artikel 3(3)(e)), bra lagstiftning om privatliv i kommunikationsnät (direktiv 2002/58/EG) och dessutom flera pågående förslag om ytterligare förbättringar (nya dataskyddsdirektivet och dataskyddsförordningen). Problemet med de två första direktiven är att svenska regeringen inte bryr sig om att implementera skyddet som finns med i lagstiftningen. Problemet med de två sistnämnda förslagen är att svenska regeringen inte vill förbättra skyddet för grundläggande rättigheter.

Diskussioner med andra deltagare på MR-dagarna visar att många har IT-frågorna på radarn, men färre känner att de kan uppbära tillräcklig expertis inom organisationen för att fokusera på mänskliga rättigheter i nätsammanhang. I Sverige är de flesta initiativ kring mänskliga rättigheter dessutom kopplade till någon sorts statlig verksamhet, och svenska regeringen lyckas inte göra rätt. Kompetenshöjande intiativ från statliga verk och myndigheter fokuseras av naturliga skäl på det svenska regeringen försöker göra bra, men en självständig och fristående granskning av Sveriges allmänna MR-politik för framför allt privatliv och yttrandefrihet saknas.

Dataskydd.NET önskar Ordfront lycka till i sin intervju med Edward Snowden (vinnare av Ordfronts demokratipris!) senare idag.

Stort tack till Umeå Hackerspace som hjälpte till! Missa inte heller flyern, som beskriver i korthet varför mänskliga rättigheter i allra högsta grad är en akut fråga att ta tag i också i Sverige och på Justitiedepartementet.

Fler bilder:

Kommentarer

Tack!!!

Bra jobbat!

Bra föreläsning! Dessutom ett så viktigt ämne.

Lägg till ny kommentar

Du behöver inte ange ett namn. Du kan använda vissa HTML-taggar.

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.