Amerikansk undersökning visar mycket lågt förtroende för internetmarknaden post-Snowden

Amerikansk undersökning visar mycket lågt förtroende för internetmarknaden post-Snowden

Ett amerikanskt undersökningsinstitut, Pew Research Center, har släppt en studie om amerikaners bristande förtroende inte bara för regeringens, utan också företagens, förmåga att hantera dataskyddsfrågor.

  • 91% av alla tillfrågade håller med om att privatpersoner helt tappat kontrollen över sina personuppgifter och sitt privatliv.

  • 88% håller med om att det är i stort sett omöjligt att få bort felaktig information om dem själva från nätet.
  • 80% är oroliga för vad marknadsföringsföretag gör.
  • 70% är oroliga för att regeringen och staten får tillgång till sådant de skrivit på sociala nätverk.
  • 61% av alla amerikaner håller inte med om att företag på nätet behöver tillgång till en massa personuppgifter för att bli mer effektiva.

Bara 5% av alla tillfrågade berättar att de inte hört någonting om övervakningsprogram alls. De här resultaten går naturligtvis att koppla till pågående politiska processer både i Sverige och i EU. Den kanske mest naturliga, och upprörande, kopplingen torde dock vara Sveriges och andra EU-länders bristande implementation av direktivet om privatliv i elektroniska kommunikationsmedier, även kallad "kaklagen". Läs mer hos DFRI.

här skriver regeringen.se om sina möjligheter att spåra och samla in privata uppgifter om användare, på en avgränsad och svårtillgänglig del av sin hemsida:

 

 

 

 

 

 

 

Det är väldigt konstigt att till och med regeringen får det att låta som om att en vägran eller ett obehag av att låta sig spåras blir en sorts anti-internethandling, som försämrar hemsidornas möjligheter att förbättras. Pew Research Center visar också att en majoritet tillfrågade, i alla fall i USA, betvivlar om det verkligen är så katastrofalt att hemsidor inte urskiljningslöst får spåra folk. Kakor har hittils varit det vanligaste verktyget för att spåra och samla in information om användare på olika sätt. Idag finns det andra sätt att spåra användare, men EU:s lagstiftning garanterar i teorin att du inte spåras utan din kännedom, oavsett vilken teknisk tillämpning som används för att genomföra spårningen. Implementationen i medlemsländerna, och av EU-kommissionen, har varit mycket bristfällig. Det starkaste industriintresset emot en bra implementation är nämligen marknadsföringsindustrin. De är, precis som man kan föreställa sig, väldigt bra att lobba både politiker och tillsynsmyndigheter.

Du kan spåras av upp till 50 olika aktörer bara genom att besöka en vanlig dagstidning på nätet - 50 andra företag som du aldrig får veta att du ens varit i kontakt med! Men Post- och telestyrelsen genomför just nu en tillsyn av spårning på nätet. Du kan involvera dig i ett starkare privatliv för svenskar genom Föreningen för digitala fri- och rättigheters kampanj för kaklagen!

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).