Journalister rädda för att skriva under övervakningshotet - självcensuren breder ut sig

Journalister rädda för att skriva under övervakningshotet - självcensuren breder ut sig

Igår släppte amerikanska PEN-institutet en studie om övervakning och journalistik där fler än 30% av tillfrågade skribenter i "fria" länder sagt sig bedriva självcensur på grund av övervakning.

Studien "Global Chilling: The Impact of Mass Surveillance on International Writers" finns i sin helhet på PEN:s hemsida och bland de mer häpnadsväckande resultaten är att skribenter i länder som klassas som fria (se Freedom Houses referenskarta här) uppger 42% att de självcensurerat sig på sociala medier på grund av övervakning. Det är bara 11 procentenheter färre än andelen skribenter i mindre demokratiska länder som uppger samma sorts självcensur (53%). Lika många journalister i fria länder som i ofria länder, 26%, har hindrat sig själva från att genomföra vissa sökningar efter information eller undvikit att besöka vissa hemsidor eftersom de oroat sig för konsekverna av övervakning.

Att bedriva självcensur behöver inte begränsas till att man inte publicerar vissa sorters serieteckningar. Det kan också vara den krypande känslan av att man inte vågar ta sig an vissa intervjuobjekt, inte vågar beröra vissa frågor eller inte vågar granska en viss särskild offentlig eller privat verksamhet - helt utan uppsåt till satir. PEN-institutets rapport borde få makthavare att fundera på hur vi ska skydda inte bara satiren, utan också den seriösa nyhetsbevakningen.

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).