Rätten att inte bli förföljd lämpar sig inte för "självreglering"

Rätten att inte bli förföljd lämpar sig inte för "självreglering"

En av Dataskydd.NET:s verksamhetsområden är ePrivatlivsdirektivet och rätten att inte bli spårad utan sitt samtycke.

New York Times skrev 8 januari om hur ett projekt i USA att få flera stora nätföretag att komma överens med varandra om hur de ska låta bli att spåra folk utan deras kännedom och godkännande misslyckats. Anledningen är att frågan inte lämpar sig för det man kallar "självreglering", när industrin själva får bestämma hur de ska hantera ett problem. De kommersiella intressena, och allt för många tekniska standarder, är redan utformade för att undanhålla privatpersoner rätten till "elektronisk autonomi". Upphandlande myndigheter bidrar oftast omedvetet till vidare och större ingrepp i privatpersoners rättigheter genom att inte ställa tydliga krav på tjänsteleverantörer för webbtjänster och webbutveckling att lagstiftningen faktiskt ska efterlevas. Flera stora svenska sidor och myndigheter menar istället på sina hemsidor att om man utnyttjar sin rätt att inte behöva vara spårad, ja, då är man en surbult som inte vill hjälpa dem göra internet till en bättre platser. Om de alls informerar besökaren om att spårning sker.

Som vi tidigare rapporterat har den svenska organisationen DFRI utvecklat ett verktyg för att rapportera in överträdelser mot lagen mot spårning som heter PTS-knappen. De har också utarbetat informationsmaterial om den svenska lagen, LEK kap. 6 §18. Dataskydd.NET har också skickat ett brev till Post- och telestyrelsen där vi bad om ett förtydligande på att de inte kommer att utfärda föreskrifter som innebär "negativ avtalsbildning" (man antas implicit ha godkänt avtalet när man ser det). Post- och telestyrelsen meddelade alldeles innan jul att de inte vill förtydliga att de har för avsikt att ge privatpersoner de valmöjligheter lagen ger dem rätt till.

Att vi bygger en ekonomi som är beroende av spårning, förföljelser och övervakning för att gå runt har ödesdigra konsekvenser. Särskilt utsatta samhällsgrupper blir ännu mer utsatta, vilket är någonting vi på Dataskydd.NET tagit upp i förhållande till våldsutsatta kvinnor. Det kan inte vara så att vi samtidigt lever i en tid där teknologin utvecklas snabbare än förrut, och innovationerna står som spön i backen - bara så länge de gör att vi får färre rättigheter än förrut. Rimligtvis går det också att uppmuntra en ekonomisk utveckling där allas trygghet och rättigheter garanteras. Post- och telestyrelsens politiska övermän borde tänka på det.

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).