Frankrike, Tyskland och Storbritannien segar med dataskyddspaketet

Frankrike, Tyskland och Storbritannien segar med dataskyddspaketet

EU-parlamentsledamoten Jan-Philip Albrecht säger att det främst är Tyskland, Frankrike och Storbritannien som håller tillbaka dataskyddsreformen i EU. Om de fortsätter sega i samma takt är det inte säkert att det blir något nytt dataskyddspaket innan slutet av 2015.

Länderna har dock delvis olika invändningar. Tyskland och Frankrike är oroliga för att den nya samarbetsmekanismen för dataskyddsmyndigheter kommer att ge för stort inflytande till mindre etablerade dataskyddsmyndigheter i små eller nya medlemsländer. Storbritannien är helt emot dataskyddspaketet som föreslaget och tycker att man ska fortsätta med samma modell man har idag.

Irland, det EU-land där de flesta stora amerikanska IT-företag är baserade och som därför skulle få ett stort ansvar under samarbetsmekanismen, har valt att omedelbart börja utöka sin Datainspektion med 45 nya anställda. Det är mer än en fördubbling av den nuvarande arbetsstyrkan, och man har också etablerat ett kontor för myndigheten i Dublin. Myndighetens nytillsatta generaldirektör, Helen Dixon, berättade för irländsk media att myndighetens knappa resurser och dåliga rykte i andra EU-länder kommer att skada även företagen som idag är baserade på Irland om man inte kan förbättra myndighetens status.

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).