Skvallrande företag och polisen: inget lagstöd krävs för ingrepp i privat sfär

Skvallrande företag och polisen: inget lagstöd krävs för ingrepp i privat sfär

Svenska polisens relationer till olika internetföretag har diskuterats i två nyhetsinslag senaste veckan. Dels är polisen missnöjd med att vissa företag, som Google och Apple, följer lagen för nitiskt. De skulle hellre se ett öppet samarbete utanför lagen med företagen, liknande det de har med Facebook och Microsoft. Dels har flera stora telekombolag i Sverige sålt personuppgifter via mellanhand till tredjeparter, som polisen inte får tag på lika enkelt som marknadsaktörer på grund av bestämmelser om rättssäkerhet kring hemliga tvångsmedel.

Man kan svårligen se det som positivt att polisen uttryckligen förespråkar samarbeten med företag som går bortom och utöver lagstiftningen, och klagar på företag som följer lagen. Det är också svårt att sympatisera med åklagarmyndigheten när den klagar på att företag får köpa information om privatpersoner från andra företag, medan åklagarmyndigheten av rättssäkerhetsskäl inte får det. Ingen av nyheterna placerar privatpersonen och konsumenten i fokus. Båda nyheterna handlar om relationer mellan företag och stater som är långt bort från varje individ.

Problemen handlar om värderingar kring vilka vi bygger infrastruktur i samhället, och i slutändan om införandet av sådana värderingar i lagstiftning. Både marknaden och offentliga aktörer är reglerade. De kan regleras inofficiellt, eller officiellt via demokratiskt stiftad lagstiftning. Regleringen har antingen målet att upprätthålla individens rättigheter och friheter, eller andras. Tyvärr indikerar båda rapporterna att inofficiell reglering som sätter institutioner i centrum föredras över officiell reglering som sätter individen främst. Detta skeva perspektiv behöver åtgärdas långsiktigt och på flera nivåer i samhället.

Läs mer:

"Telia, Telenor och 3 säljer din IP-adress till copyright-utpressare". Christian Engström (28.01.2015):

https://christianengstrom.wordpress.com/2015/01/28/telia-telenor-och-3-s...

"Så spanar polisen på Facebook". DN (28.01.2015):

http://www.dn.se/ekonomi/sa-spanar-polisen-pa-facebook/

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).