StoppaSpionerna.EU: enklare transparens kring integritetskränkningar!

StoppaSpionerna.EU: enklare transparens kring integritetskränkningar!

Dataskyddslagstiftning är bra för är att den skapar transparens kring hur privatpersoners makt och integritet inskränks av olika aktörer runt privatpersonerna. Tyvärr är det ofta bökigt och tidskrävande att hävda sin rätt. Dataskydd.NET har tagit fram ett verktyg som gör det enklare för alla svenskar att begära ut uppgifter och information om hur uppgifter behandlar från Sveriges största företag. Vi hoppas att det kommer vara användbart för de som vill få bättre koll på vad företagen gör. Detta finns på stoppaspionerna.eu och vi hoppas att så många som möjligt ska ha nytta av detta!

När vi har försökt undersöka avtalsvillkor och behandlade uppgifter hos företag i Sverige har vi stött på flera problem. Dels svarar företagen inte inom den tidsram lagen kräven. De delar inte heller ut uppgifter, även i de fall där det är uppenbart att de har uppgifter. Avtalsvillkoren är ofta brett formulerade, och ofta tar det mycket kommunikation och många mejl innan man får reda på att företaget självt inte heller vet varför avtalet är utformat som det är. Friskrivningsklausulerna täcker till exempel verksamhet som företaget inte ägnar sig åt.

Det finns också en taktisk anledning till att det är bra att orsaka kostnader för företag som lagrar mycket information om privatpersoner: de har mer pengar att lobba politiker än varje privatperson har på egen hand. Vi står idag inför situationen att mycket övervakningslagstiftning uppmuntrar utveckling av dåliga affärsmodeller - bland annat försäljningen av datalagrad data till porrutpressare är ett tecken på det - och för att istället få en lagstiftning som uppmuntrar affärsmodeller som gör alla trygga, måste företagen ha incitament att göra det. Om politikerna vill dra åt osäkerhetshållet, måste konsumenterna dra åt andra hållet.

Läs mer:

StoppaSpionerna.EU:

https://www.stoppaspionerna.eu

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).