Nya NIX hjälper knappt konsumenter, och inte heller dataskydd

Nya NIX hjälper knappt konsumenter, och inte heller dataskydd

Förra veckan antog reklambranschen ett nytt regelverk för NIX-registret. Man skriver in sig i NIX om man inte vill bli uppringd av telefonförsäljare, men det gamla systemet har inte fungerat något bra. Många har blivit ringda av telefonförsäljare trots att de "nixat" sig. De nya reglerna får kritik från Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter:

"Personuppgifter är numera handelsvara. Genom att klicka i 'Jag godkänner' när du handlar på nätet förlorar ofta Nix sin funktion, eftersom du därmed ger klartecken till att en mängd företag som du aldrig har handlat av får ringa upp dig eller kontakta dig på annat sätt. Så gör till exempel Ticnet", skriver han på sin blogg.

Den dataskyddsförordning som föreslogs av EU-kommissionen i januari 2012 kan hjälpa privatpersoner att skydda sig mot trakasserier från telefonförsäljare. Idag får bolagen bakom försäljningen ofta ut personuppgifter till både småföretagare och privatpersoner genom att köpa myndighetsregister. Ett starkt, harmoniserat skydd som gäller lika för företag och myndigheter skulle förhindra sådan utlämning av personuppgifter annat än när privatpersonen själv har godkänt det. Som i många andra dataskyddsrelaterade frågor, har dock Sveriges regering konsekvent arbetat mot de europeiska förslag som stärker sådana rättigheter för privatpersoner.

Regeringens ovilja att förespråka ett starkt individuellt skydd och ett starkt skydd för privatpersoner har också andra konsekvenser. Den politiska oförmågan att hantera skvaller om personuppgifter mellan företag och myndigheter på ett överskådligt sätt leder bland annat till större problem med identitetsstöld.

En tydligare lagstiftning som ger mer makt åt individer över sina egna personuppgifter ökar möjligheten för varje privatperson att själv skydda sin identitet och sin egen privata sfär. Idag verkar svenska regeringen föredra att lämna över viktiga uppgifter om självbestämmande för var person till polisen, senast genom att införa brottet "identitetsstöld" - trots att myndigheterna själva alltså är största orsaken till att detta är ett problem.

Läs mer:

Nya NIX räcker inte, Bertoft (16.02.2015):

http://bertoft.se/2015/02/nya-nix-racker-inte/

Starkare skydd mot reklam i telefonen, SVT (23.02.2015):

http://www.svt.se/nyheter/starkare-skydd-mot-reklam-i-telefonen

Regeringen vill kriminalisera identitetsstöld (12.07.2014):

http://www.regeringen.se/sb/d/18769/a/243789

Europarådets handledning om kriminalisering av identitetsstöld (05.06.2013):

http://www.coe.int/t/dghl/cooperation/economiccrime/Source/Cybercrime/TC...(2013)8REV_GN4_id_theft_V10adopted.pdf

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).