OBS! Föreningen Dataskydd.net upplöstes i maj 2024. Sidorna kan innehålla brutna länkar och information som är inaktuell.

Är massövervakning smittsamt på stora myndigheter?

Är massövervakning smittsamt på stora myndigheter?

Den 4 maj publicerade Tele2 en debattartikel i DN där de oroade sig för en skenande mängd förfrågningar om användaruppgifter från Sveriges polismyndigheter. Debattartikeln bringar klarhet i en situation som Datalagringsutredningen från 30 mars 2015 inte lyckats göra, nämligen i vilken utsträckning polismyndigheternas befogenheter under inhämtningslagen och lagen om elektronisk kommunikation används. I Datalagringsutredningen kartläggs explicit 62 fall: 60 fall från SÄPO, i kapitel 9.2, och ytterligare två narkotikautredningar där Tullverket och polisen samarbetat som nämns i förbifarten i samma kapitel.

Sedan dess har DN hunnit med att publicera Skatteverkets planer på att utöka sin övervakning av svenskar för att komma åt skattefuskare. Den planerade övervakningen finns beskriven, men inte utredd, i Datalagringsutredningen. Utredningen publicerar däremot ett brev från Ekobrottsmyndigheten där den senare spekulerar om att positionsdata skulle kunna vara användbar. Detta är det enda underlag för förslaget utredningen presterar.

Samtidigt som fler myndigheter gör anspråk på hemliga tvångsmedel mot svenskar, är missbruket av befogenheterna hos de myndigheter som redan åtnjuter rättigheterna stort. Dagens juridik ordnade för ett par veckor sedan ett videofilmat seminarium där man bland annat tar upp problemet att det inte får några konsekvenser att göra fel. Statlige utredaren Sten Heckscher är med i programmet och citeras som att uppleva det beklagligt att så är fallet. Hans utredningen ratar dock samtliga förslag på bättre översyn.

Man måste fråga sig, som Rasmus Fleischer har gjort i Expressen, om det är så att övervakningen saknar logisk slutpunkt. Kanske smittar övervakningslustan? Om en myndighet får använda många hemliga tvångsmedel som kräver ny, fräsch och häftig utrustning, kanske andra myndigheter också vill göra det. I avhandlingen "För din och andras säkerhet : Konstitutionella proportionalitetskrav och Säkerhetspolisens preventiva tvångsmedel" lyfter Markus Naarttijärvi på Umeå universitet fram att lagstiftarna frångått synen på privatliv som en grund i det demokratiska samhället, som därför angår alla medborgare, för att istället se det som en privat angelägenhet där enstaka enskildas egna intressen oftast får stå tillbaka för det starkare förvaltningsväsendets intressen.

Oavsett om man är överens med tanken på privatliv som demokratisk rättighet och förutsättning, om man ser en förvaltning för folket eller ett folk för förvaltning, eller om man tror att privatlivet är dött, är den nuvarande beslutsordningen dock otillfredsställande. Som det är nu är nämligen inte bara tvångsmedlena hemliga, utan också vem som fattar beslut om dem och på vilka grunder.

Läs mer:

DN, ”Myndigheters frågor om sök i våra register skenar”, Tele2 (04.05.2015):

www.dn.se/debatt/myndigheters-fragor-om-sok-i-vara-register-skenar/

DN, Skattefuskare sätts dit med hjälp av mobiltrafiken (04.05.2015):

http://www.dn.se/ekonomi/skattefuskare-satts-dit-med-hjalp-av-mobiltrafi...

DN, ”Myndigheter begär oftare slentrianmässigt ut uppgifter” (04.05.2015):

http://www.dn.se/nyheter/sverige/myndigheter-begar-oftare-slentrianmassi...

Dagens juridik, "Fel att åklagare och poliser som bryter mot avlyssningslagarna aldrig åtalas" (23.04.2015):

http://www.dagensjuridik.se/2015/04/fel-att-aklagare-och-poliser-som-bry...

Norrbottenskuriren, Demokratiska problem med datalagringen (15.05.2015):

http://img3.kuriren.nu/nyheter/demokratiska-problem-med-datalagringen-82...

Datainspektionen: Nej till utökad användning av beskattningsdatabas (05.05.2015):

http://www.datainspektionen.se/press/nyheter/2015/nej-till-utokad-anvand...

Expressen, Övervakningsmaskinen som aldrig stannar, Rasmus Fleischer (06.05.2015):

http://www.expressen.se/kultur/overvakningsmaskin-som-aldrig-stannar/

För din och andras säkerhet : Konstitutionella proportionalitetskrav och Säkerhetspolisens preventiva tvångsmedel, Markus Naarttijärvi (2013):

http://umu.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A664052&dswid=-2665

Dataskydd.NET, Datalagringsutredningen utreder inte datalagring och lägger inte förslag som utretts (06.04.2015):

https://dataskydd.net/nyheter/2015/04/06/datalagringsutredningen-utreder...

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).