Dataskydd.NET på WordCamp Europe: stort intresse för dataskydd inom webbutveckling

Dataskydd.NET på WordCamp Europe: stort intresse för dataskydd inom webbutveckling


Dataskydd.NETs Anders Jensen-Urstad och Amelia Andersdotter med Simon Dickson från Automattic. Foto: Florian Ziegler (CC-BY-SA 4.0)

Mellan 26 och 28 juni deltog Dataskydd.NET på WordCamp Europe 2015, en kongress med WordPress-utvecklare från hela världen. WordPress är ett publiceringsverktyg som enligt vissa uppskattningar driver 20-25% av alla sajter i världen. Dataskydd.NET presenterade sitt nuvarande arbete kring privatlivsskydd på svenska kommuners hemsidor, och vad man bör hålla i åtanke om man utvecklar hemsidor.

Svaret var starkt och positivt. Många letar efter allmänna principer, snarare än detaljerad lagstiftning, att förhålla sig till. Dataskydd.NET framställde dels tekniska råd, dels ideologiska principer. De kan sammanfattas: lämna inte ut information till tredjeparter, se till att privatpersonerns på botten av näringskedjan vet vad som händer och kan ta ställning till det, och samla inte in mer information än nödvändigt.

Använd SSL, läck inte referrers, använd inte tredjepartstracking och fundera noggrannt över vilka tredjepartstjänster som stoppas in på hemsidan.

Om svenska kommuner har Dataskydd.NET funnit att bara två kommuner av 290 i hela landet inte lämnar vidare information om vem som besökt deras hemsidor till kommersiella tredjeparter, ofta i utlandet. Invånare på orterna Sävsjö och Storfors kan alltså stoltsera med bäst genomtänkta kommunhemsidor ur privatlivsperspektiv. I Sävsjö är detta resultatet av en deltidsanställning och två års arbete med en genomtänkt strategi för bättre privatlivsskydd. Ytterligare kommuner Dataskydd.NET varit i kontakt med har haft problem att få tillräcklig information från statliga myndigheter. Varken Post- och telestyrelsen eller Datainspektionen lämnar tydliga råd om vad lagen säger, och ideologiska råd saknas på uppenbar grund ännu mer. Medan myndigheter och kommuner trasslar in sig i lagstiftningens detaljer blir teknikutveckling både principlös och dataskyddsfientlig. Dataskydd.NET kommer från och med nu arbeta ännu hårdare för att snabbt få till en handledning för hur man gör privatlivsskyddande hemsidor.

Vi uppmuntrar också alla medborgare i kommuner utanför Storfors och Sävsjö att ta kontakt med sin kommunledning för att efterfråga bättre privatlivsskydd!

Läs mer:

Slides från WCEU mm:

https://dataskydd.net/wceu2015

Snart tillgänglig som video på http://wordpress.tv/

WordCamp Europe Speaker Highlights, intervju med Amelia Andersdotter (20.05.2015):

https://europe.wordcamp.org/2015/speaker-highlights-amelia-andersdotter/

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Twitter. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).