Nytt liv för Do Not Track?

Nytt liv för Do Not Track?

Do Not Track (DNT) är en inställning i din webbläsare som, om den är aktiverad, signalerar till sajter att du inte vill bli spårad. Alla stora webbläsare stöder DNT, men tyvärr har det inte hittills varit meningsfullt att berätta att du inte vill bli spårad i praktiken. Det är frivilligt för varje sajt att respektera en besökares DNT-inställning. De olika intressegrupperna - privatlivsbejakarna på ena sidan, reklamindustrin på andra - har inte kommit överens om hur standarden ska fungera i praktiken.

Nu gör dock en koalition ledd av EFF ett nytt ryck med en ny variant av DNT. Detta i form av en textfil, dnt-policy.txt, som en sajtägare kan tillgängliggöra på sin domän. Textfilen är en policy i vilken det definieras att (och hur) sajtägaren förbinder sig att respektera DNT. Förhoppningen är att detta kan uppmuntra fler att faktiskt bry sig om DNT, eftersom existensen av en DNT-policy kan upptäckas av besökarens blockeringsverktyg som då i sin tur kan behandla sajten annorlunda. Det gör det också möjligt för sajtägare att respektera DNT selektivt (till exempel på en viss underdomän men inte på huvudsajten).

I koalitionen ingår förutom EFF även företaget Disconnect (som sysslar med privatlivsskyddande verktyg), blockeringstillägget AdBlock, publiceringsplattformen Medium, analystjänsten Mixpanel och sökmotorn DuckDuckGo.

Läs mer:

EFF, "Coalition Announces New ‘Do Not Track’ Standard for Web Browsing" (3.8.2015):

https://www.eff.org/press/releases/coalition-announces-new-do-not-track-...

EFF, själva policyn:

https://www.eff.org/dnt-policy

EFF, "Understanding EFF’s Do Not Track Policy: A Universal Opt-Out From Tracking":

https://www.eff.org/pages/understanding-effs-do-not-track-policy-univers...

New York Times, "The Slow Death of ‘Do Not Track’" (26.12.2014):

http://www.nytimes.com/2014/12/27/opinion/the-slow-death-of-do-not-track...

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).