Dataskydd.net anmäler SPAR-registret till Datainspektionen

Dataskydd.net anmäler SPAR-registret till Datainspektionen

Måndagen 5 oktober anmälde Dataskydd.net SPAR-registret till Datainspektionen mot bakgrund av EU-domstolens avgörande i C-201/14 Smaranda Bara m.fl.

EU-domstolen har uttalat i målet att "lag /.../ [inte] kan, i den mening som avses i artikel 10 i direktiv 95/46, anses utgöra en information som de registrerade berörda redan känner till och som gör att den registeransvarige befrias från sin skyldighet att informera de personer från vilka inkomstuppgifter har samlats in om vem som är mottagare av uppgifterna." (C-201/14, p. 38)

Att SPAR-registret finns reglerat i lag (1998:527) om det statliga personadressregistret är alltså inte tillräckligt för att utlämningen av personuppgifter till EVRY AB och fler än 1100 andra företag och parter ska anses korrekt.

Utlämning av personuppgifter till ändamål som ”direktreklam, marknadsundersökning, opinionsbildning, samhällsinformation, forskning eller liknande” kan inte omfattas av något undantag i artikel 13. Detta måste anses styrkt av att privatpersoners rättigheter enligt artikel 12 i direktiv 95/46/EG om rätt till registerutdrag redan inte har begränsats. EU-domstolen antyder att det inte är tillräckligt att ange att uppgifter kan komma att överföras för vissa ändamål.

Domstolen understryker också vikten av att den registrerade att veta vem som får del av uppgifterna. Motivet är ju att den registrerade ska kunna utöva sin rätt till tillgång och rättelse. Det kan man ju inte göra endast utifrån en vag formulering om att uppgifterna förmodligen lämnats ut till alla möjliga mottagare för vissa i och för sig angivna syften.

Att informera varje enskild privatperson om när, hur och till vem privatpersonens uppgifter ur SPAR-registret lämnas ut och under vilka villkor utlämningen sker kan vidare inte anses strida mot offentlighetsprincipen. Därför gäller inte direktivets bestämmelser om att medlemsländerna får inskränka dataskyddet för att upprätthålla regler om transparens och insyn i det offentliga. Personuppgiftslagens 7–8§§ kan därför inte utgöra någon begränsning av Skatteverkets skyldigheter att skydda enskildas rättigheter. Tvärtom bör det anses att offentlighetsprincipen stärks av att privatpersoner får nya möjligheter att granska utlämningen av uppgifter.

Att införa starkare informationskrav från SPAR gentemot privatpersoner överenstämmer också väl med de politiska ambitioner som regeringen och Europeiska unionen godkänt i och med det nya direktivet om PSI-data (”öppna data”):”[I] synnerhet ändras inte genom detta direktiv de skyldigheter och rättigheter som anges i direktiv 95/46/EG.”

Läs mer:

Dataskydd.net:s anmälan:

https://dataskydd.net/sites/default/files/c20114spar_dataskydd.pdf

EU-domstolens avgörande i C-201/14:

http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=168943&pa...

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).