EU-länderna klara att gå vidare med dataskydd i polisverksamhet

EU-länderna klara att gå vidare med dataskydd i polisverksamhet

Den 9 oktober 2015 meddelade EU:s regeringar och justitieministrar att de är redo att gå vidare med trepartsförhandlingar om direktivet om dataskydd i polisiär verksamhet. Trepartsförhandlingarna kommer att genomföras tillsammans med EU-komissionen och EU-parlamentet.

Direktivet om dataskydd i polisiär verksamhet handlar om vilka förpliktelser polismyndigheter och andra brottsbekämpande myndigheter ska ha att skydda privatpersoners grundläggande rättigheter till privatliv och dataskydd. Precis som i dataskyddsförordningen - som gäller all icke-polisiär verksamhet - har ministerrådet knåpat ihop ett urvattnat förslag som inte skyddar privatpersoner särskilt mycket.

EU-parlamentet å sin sida presenterade redan i mars 2014 ett kraftigt förstärkt förslag gentemot EU-kommissionen, med många ytterligare möjligheter för medborgare att bevaka sina intressen.

Av särskilt intresse i direktivet om dataskydd inom den polisiära verksamheten är så klart undantag medlemsländerna vill ha från förpliktelser. En stor politisk konflikt är under vilka omständigheter polisen får samarbeta med underrättelsetjänster och andra försvarsorganisationer, och vilket skydd individer då ska ha. Enligt medlemsländerna ska det skyddet antingen vara obefintligt, eller i alla fall inte definieras av EU.

De väntande trepartsförhandlingarna kommer att innebära en intensiv period av sämre insyn i hur förhandlingarna fortskrider. Dataskydd.net har gjort en tidslinje över hur dataskyddsdirektivet för polisiär verksamhet hittills hanterats i svenska lagstiftande institutioner (regeringen och rikdagen). Från och med nu går det dock bara att få tag på information från dem som är direkt delaktiga i förhandlingarna, fram tills dess att vi får veta hur den nya lagstiftningen ska se ut.

Läs mer:

Ministerrådets pressrelease. Data protection for police and judicial cooperation in criminal matters: Council ready for talks with EP (09.10.2015):

http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2015/10/09-data-p...

EU-kommissionens pressrelase. EU Data protection reform on track: Commission
proposal on new data protection rules in law enforcement area backed by
Justice Ministers (09.10.2015):

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5812_en.htm

Ministerrådets förslag till nytt direktiv för skydd av personuppgifter i polisiär verksamhet:

http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-12555-2015-INIT/en/pdf

Dataskydd.net informationssida om dataskyddsdirektivet för polisiär verksamhet:

https://dataskydd.net/nya-dataskyddsdirektivet

Dataskydd.net tidslinje om det nya dataskyddsdirektivet:

https://dataskydd.net/dataskyddsdirektivet-tidslinje

EU-parlamentets förslag (12.03.2014):

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-T...

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).