Dataskydd.net anmäler SPAR-registret till Datainspektionen - igen

Dataskydd.net anmäler SPAR-registret till Datainspektionen - igen

Dataskydd.net har i ytterligare en anmälan till Datainspektionen begärt att Datainspektionen utreder Skatteverkets SPAR-registers tekniska och organistoriska säkerhetsåtgärder enligt 31§ PUL. Vi gör anmälan med anledning av bland annat den rapport från danska Datatilsynet, som i juli 2015 fann att danska myndigheter i allt för hög utsträckning delade uppgifter mellan sina IT-systemmässiga resurser. Datatilsynet fann att detta hade avsevärt negativ inverkan på myndigheternas möjligheter att hålla system med personuppgifter säkra.

Dataskydd.net befarar mot bakgrund av den information Skatteverket öppet publicerar om SPAR-registret och dess funktionalitet att samma säkerhetsproblem finns i Sverige, som påvisats i Danmark. Vi tror att detta påverkar svenska medborgares möjligheter att åtnjuta det skydd som lagstiftningen och EU:s stadga ger dem negativt.

Läs mer:

Dataskydd.net:s anmälan:

https://dataskydd.net/sites/default/files/3132pul_spar_dataskyddnet.pdf

Datatilsynet (Danmark). Journalnummer 2013-632-0050. Uvedkommendes adgang til personoplysninger i systemer, som Rigspolitiet er dataansvarlig for (31.07.2015): http://www.datatilsynet.dk/afgoerelser/seneste-afgoerelser/artikel/vedro...

 

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).