Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter: övervakning är inte lösningen

Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter: övervakning är inte lösningen

Igår publicerade New York Times en läsvärd opinionsartikel av Europarådets människorättskommissionär Nils Muizniks.

Nils Muizniks är representant för det försvar av mänskliga rättigheter som sker under Europeiska konventionen för mänskliga rättigheter. Europarådet, som förvaltar konventionen, har de senaste åren vidtagit ett stort arbete för att bena ut vilka rättigheter vi har i den digitala miljön, och vad rättssäkerhet i den digitala miljön ska vara. Ett av resultaten är 22 rekommendationer till de länder som skrivit under Europakonventionen. Dataskydd.net uppmärksammade dessa när de släpptes i december 2014.

Muizniks artikel kommer i kölvattnet av EU-domstolens hävning av Safe Harbor-avtalen den 6 oktober, och berör den övervakning som europeiska länder ägnar sig åt.

"Terrorism är ett verkligt hot och det kräver ett effektivt svar. Men övervakningsåtgärder som undergräver de mänskliga rättigheterna och rättssäkerheten är inte lösningen," skriver Muizniks, efter att ha redogjort för ett stort antal övervakningsåtgärder som införts eller planeras att införas i olika europeiska länder för säkerhets skull.

Det är en läsvärd artikel, som Dataskydd.net hoppas att fler kommer ta del av.

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).