Riksdagsmotion om domstolsdatalagen plockar upp IT-säkerhetsproblem

Riksdagsmotion om domstolsdatalagen plockar upp IT-säkerhetsproblem

Flera moderata ledamöter i Justitieutskottet har tillsammans lagt en motion om regeringens förslag till ny domstolsdatalag. I motionen kan man bland annat läsa

Eftersom det trots allt blir möjligt att göra integritetskänsliga sökningar är det angeläget att den it-tekniska miljön också innefattar sådana lösningar som innebär att det eftersträvade skyddet för känsliga personuppgifter kan upprätthållas i praktiken.

Dataskydd.net är överens med denna formulering. Ett skydd för den personliga integriteten som inte har någon praktisk innebör är i själva verket inget skydd för den personliga integriteten.

Motionen innebär att domstolsdatalagen ska följas upp noggrannt efter förhållandevis kort tid. Förslaget lämnar ett utrymme för att omedelbart börja åtgärda de mer graverande bristerna i lagstiftningen. Tyvärr förhindrar inte motionen  att riksdagen sannolikt kommer att godkänna en lagstiftning som mer tydligt än tidigare lagstiftning åsidosätter individuella rättigheter, och individers möjligheter att se efter dessa rättigheter.

Läs mer:

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/med-anledning...

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).