Facebook i Belgien: kartläggningskakor är säkerhetskakor?

Facebook i Belgien: kartläggningskakor är säkerhetskakor?

Hösten 2015 fälldes Facebook i en belgisk domstol för att ha spårat både användare och icke-användare i sammanhang då privatpersoner inte kunde förutsäga att de blev kartlagda. Dataskyddslagstiftningen innebär att privatpersoner ska ha en rimlig möjlighet att förutsäga vem som kartlägger personen, när och i vilket syfte.

Genom användning av så kallade "kakor", små textfiler som läggs på privatpersonens egen dator för att privatpersonen lätt ska kunna åter identifieras senare, har Facebook lyckats kartlägga även de som medvetet ställt sig utanför Facebooks tjänst. Facebook argumenterar att de av säkerhetsskäl måste ha total koll på vad alla användare på internet gör - annars kan de inte garantera att konton inte kapas och att hackare inte tar sig in i deras system. Men de får mothugg från säkerhetsforskare, som menar att risken för missbruk är stor och att det faller på sin egen rimlighet att man måste kunna hålla koll på alla hela tiden för att kunna garantera säkerhet i digitala miljöer.

Den belgiska domen innebär att Facebook måste se över sin användning av spårning på nätet. De måste begränsa sin kartläggningsverksamhet till de belgare som faktiskt valt att ha kontakt med Facebook genom att bli medlemmar på nätverket. En svag punkt i domen - och som inte kommer att åtgärdas förrän dataskyddsförordningen är på plats - är att domslutet bara gäller belgiska privatpersoner. Som svensk icke-medlem på Facebook kan man alltså även fortsatt spåras fram tills att Datainspektionen i Sverige drivit en likadan process i svensk domstol.

Facebook har överklagat domen till högre instans och processen pågår fortfarande. Under tiden har Facebooks advokater också lämnat in klagomål mot att domstolen i sitt första utlåtande använde sig av engelskspråkiga begrepp för att beskriva internetsaker som "kakor", "webbläsare" och "tracker". Facebook menar att de belgiska språklagarna kräver att domstolen använder nederländska översättningar av orden.

Läs mer:

Zuiderveen, Frederik Borgesius och Oostveen, Manon. Policy Review. Belgian Court tells Facebook to stop tracking non-members (13.11.2015):

http://policyreview.info/articles/news/belgian-court-tells-facebook-stop...

Privacy Commission, The judgment in the Facebook case (10.11.2015):

https://www.privacycommission.be/en/news/judgment-facebook-case

De Tijd, ‘Facebook vertelt complete onzin' (28.01.2016):

http://www.tijd.be/tech_media/technologie/Facebook_vertelt_complete_onzi...

Facebook vindt Belgisch vonnis ongeldig vanwege Engelse woorden (27.01.2016):

http://tweakers.net/nieuws/107579/facebook-vindt-belgisch-vonnis-ongeldi...

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).