Hearing om polistrojaner i nederländska riksdagen

Hearing om polistrojaner i nederländska riksdagen

Den 11 februari anordnade nederländska riksdagen Tweede kamer en hearing om polistrojaner. Förslaget om att polisen ska få hacka civila personers datorer under brottsutredningar framställdes av nederländska regeringen förra hösten.

Nico van Eijk, en välkänd nederländsk professor i IT- och mediarätt, kallade lagen för "skräp" och menade att Tweede kamer inte ens borde bemöda sig behandla förslaget. Flera företag, däribland Google och FoxIT,  nederländska datainspektionen AP samt nederländska advokatförbundet var starkt kritiska mot förslaget. Polisen menade att man behöver kunna hacka civila personers datorer för att darknetteknologier blivit vanligare, bland annat för att hyra in lönnmördare. Se exempel på andra användningsområden här.

Polisen menar också att de ska utveckla egna så kallade "zero-days", metoder att utnyttja svagheter i IT-system som ännu inte patchats. De svarade inte på frågor om de kommer att köpa produkter från företag som Hacking Team och Gamma International. De företag som idag är verksamma med att hjälpa polismyndigheter begå dataintrång har under lång tid fått kritik för sina samrören med repressiva stater och regeringar.

Tweede kamer drev i höstas igenom en förändring av den nederländska statsbudgeten så att 500'000 euro skulle skjutas till utveckling av krypteringsverktyg som är öppen källkod. OpenSSL har fått stöd via detta initiativ, som drevs igenom mot regeringens vilja.

Tweede kamers hearing bör fungera som inspiration för riksdagen nu i vår, då Anders Ygeman förväntas presentera ett förslag om polishacking som liknar det nederländska. Dataskydd.net har tidigare uttryckt sina åsikter om förslaget tillsammans med F-Secure, i Dagens samhälle, och i Dagens juridik.

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).