SPF Seniorerna säljer personuppgifter, enligt upprörda medlemmar

SPF Seniorerna säljer personuppgifter, enligt upprörda medlemmar

Flera medlemmar i SPF Seniorerna i Uppsala har upprörts över att föreningen säljer medlemmarnas personuppgifter till företagssponsorer, enligt uppgifter till Sveriges radio. Föreningen är därför anmäld till Datainspektionen.

Personuppgifter får inte säljas vidare till eller delas med tredjeparter utan att en enskild har godkänt detta. Forskningsresultat från Handelshögskolan i Stockholm som Dataskydd.net skrivit om tidigare i år indikerar dock att även formellt godkänd försäljning av personuppgifter (till exempel att man skrivit under konsumentavtal eller medlemsavtal) kan leda till att individer känner sig lurade och kränkta.

Konsumentavtal och medlemsvillkor med brett formulerade privilegier till den som samlar in personuppgifter har på ett olyckligt sätt normaliserats, trots att lagstiftningen påbjuder tydlig ändamålsbegränsning.

I gråzonen för vad som är tillåtet finns försäljning av "profiler", det vill säga när en organisation inte direkt säljer personuppgifterna som den samlat in utan resultat som bygger på databehandling. Studentföreningen Studentkortet, som hjälper studenter i Sverige att få tillträde till studentaktiviteter på nationer och kårer genom att utfärda plastkort, hjälper till exempel företag att "tidigt skapa en relation med sin målgrupp [då den] skapar eget hushåll och sätter konsumtionsmönster och preferensföretag." För detta krävs inte direkt utlämning av personuppgifter, utan försäljning kan istället äga rum så att man köper tillträde till "studenter som bor i eget hushåll", "studenter som bor i kollektiv", "studenter som ännu inte fyllt 23 år" eller "studenter som förväntas närma sig slutet på sin studieperiod". Upplysningskraven kring denna sorts verksamhet, som utgör grunden för reklamindustrin på internet, är idag svaga.

Regeringen indikerade under diskussionerna om dataskyddsförordningen i Bryssel att de kunde tillerkänna företag som säljer profiler till andra företag industriella rättigheter till profilerna. Med detta hade de inte framgång, och förordningens regler har lyckligtvis lagt industriella rättigheter och personlighetsrättigheter på samma prioritetsnivå. De slutgiltiga reglerna om profiler är urvattnade i förhållande till EU-kommissionens förslag från 2012, men de är befintliga och borde innebära en liten förstärkning av individers rättigheter att få reda på hur deras profiler säljs. Dataskyddsförordningen informationskrav ser vid första anblick ut att vara starka, men mycket kommer att hänga på hur tillsynsmyndigheterna väljer att tolka regelverket.

Det vore bra om Datainspektionen hade resurser att plocka upp anmälan och förtydliga reglerna för personuppgiftsförsäljning. Även profilförsäljning bör ingå i en översyn. Dataskyddsförordningen håller för närvarande på att utredas i förhållande till svensk rätt, och tidiga klargöranden kommer att minska både kostnader och osäkerhet för de företag som berörs av förordningens bestämmelser.

Läs mer:

Sveriges radio, Pensionärsförening anmäls för att ha sålt personuppgifter (28.04.2016):

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6421638

Dataskydd.net, Recension: Anseenderisker och dataskydd (04.02.2016):

https://dataskydd.net/nyheter/2016/02/04/recension-anseenderisker-och-da...

Studentkortet, För företag:

http://www.studentkortet.se/for-foretag/

Regeringens åsikter om dataskyddsförordningen 2013:

https://dataskydd.net/kommentarer-pa-regeringens-asikter

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).