Tyska domstolar instämmer i belgisk kritik mot Facebook

Tyska domstolar instämmer i belgisk kritik mot Facebook

I januari befanns Facebook åter ha spårat enskilda i strid mot belgiska personuppgiftslagen med hjälp av kakor och "gilla"-knappar. Den tredje mars höll en tysk domstol i Düsseldorf med om den belgiska bedömningen.

Frågan gäller personer som inte är medlemmar i det sociala nätverket, men som ändå kartläggs när de besöker butiker, bloggar och myndigheter med Facebooks gilla-knapp. Facebook hävdar att de behöver kartlägga alla privatpersoner av säkerhetsskäl, men domstolarna håller inte med. Enligt europeisk lag - och följdaktligen också enligt medlemsländernas lag - får man bara kartlägga enskildas beteende med deras tillstånd.

Kortsiktigt kan man tänka sig att detta leder till färra gilla-knappar, eller i alla fall en annan utformning på gilla-knapparna.

Bloggen schneier.com har ett två-klicks-system för gilla-knappar, där läsaren först måste aktivera knappen (varpå man kan bli spårad) och sen behöver klicka igen för att faktiskt gilla.

Lösningen är en kompromiss mellan gilla-knapp och läsarkontroll. Andra varianter, till exempel den Dataskydd.net: framsida använder, är att man själv lägger en bild på sin hemsida som länkar till rätt Facebook-sida. Det kräver också att användaren väljer att klicka sig till Facebook, och Facebook kan inte spåra den som inte klickar på rätt bild.

Läs mer:

Social Media Law Bulletin, Facebook “like” button violates privacy laws (21.04.2016):

http://www.socialmedialawbulletin.com/2016/04/privacy-laws-violated-by-f...

Dataskydd.net, Facebook i Belgien: kartläggningskakor är säkerhetskakor? (31.01.2016):

https://dataskydd.net/nyheter/2016/01/31/facebook-i-belgien-kartlaggning...

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).