Dataskydd.net på Biblioteksdagarnas kryptoparty med nya Webbkollen
Samma vecka som de europeiska institutionerna gjort den slutgiltiga texten för EU:s nya dataskyddsförordning tillgänglig i databasen EUR-LEX (nu är det alltså officiellt!) har Dataskydd.net deltagit på Biblioteksdagarnas kryptoparty i Västerås. Kryptopartyt arrangerades av Svensk biblioteksförening i samarbete med Kungliga biblioteket, Digitala biblioteket, Stockholms stadsbibliotek och DFRI, och var en öppning för bibliotekarier att lära sig mer om grundläggande IT-säkerhet och integritetshot i digitala miljöer.
Dataskydd.net var med och presenterade sitt nya verktyg Webbkollen. Verktyget hjälper enskilda ta reda på vilka dataskyddande funktioner en webbplats använder så att de kan utöva makt över sitt privatliv. Mätvärdena rör i vilken utsträckning en webbplats kartlägger besökarnas beteende, och om webbplatsen skvallrar till andra, tredjeparter, om hur en besökares beteende kartläggs. Till exempel om man krypterar anslutningar, läcker referrers, använder analysverktyg och i hur stor utsträckning man behöver eller förväntas ställas i kontakt med tredjeparter när man besöker sidan. Dessutom ingår tips till dem som driver webbplatser för hur man kan sluta ägna sig åt spårning och skvaller i digitala miljöer: sätt rätt headers, lägg fonter, skript och dylikt lokalt och använd rätt analysverktyg.
Webbkollen är utvecklat med hjälp av finansiering från Internetfonden, och helt klar kommer webbkollen inte att bli förrän i juni eller juli 2016. I projektet ingår också att kartlägga svenska kommuners användning av dataskyddande funktioner för sina besökare.
På kryptopartyt presenterade Peter Krantz från Kungliga biblioteket också en genomgång av privatlivsskyddande åtgärder man kan vidta i bibliotekens fysiska miljö. Till exempel erbjuda internettillgång utan att kräva bibliotekskort, eller se till att datorerna inte är placerade på ett sådant sätt användarna av datorerna kan övervaka varandras surfbeteende. Kungliga biblioteket har pågående projekt för att kartlägga bibliotekens roll i att skydda privatliv och data i en allt mer digitaliserad värld, och det är många bibliotek som är intresserade.
Dataskydd.net var glada även över att vara inbjudna till den vidare diskussionen om privatliv och dataskydd i bibliotek under Biblioteksdagarna 2016 i Västerås. Intresset var stort. Flera viktiga biblioteksupphandlingar kommer att äga rum det kommande året, vilket innebär stora möjligheter för biblioteken att förbättra både privatlivsskydd och dataskydd för besökarna.
Dataskydd.net hoppas att Webbkollen kommer ge många bra tips både till biblioteken och deras besökare kring vilka krav som ska ställas, samt till utvecklare om hur man faktiskt tillgodoser kraven.
Läs mer:
Dataskydd.net:s Webbkoll (beta-version):
https://webbkoll.dataskydd.net/
Bibliotekssamverkan, Bibliotekens behov av digitala miljöer med stöd för personlig integritet (17.11.2015):
https://bibliotekssamverkan.blogg.kb.se/2015/11/17/bibliotekens-behov-av...
Digibib, Cryptoparty #bibldag16 (10.05.2016):