OBS! Föreningen Dataskydd.net upplöstes i maj 2024. Sidorna kan innehålla brutna länkar och information som är inaktuell.

Växande rättspraxis om rätten att bli bortglömd

Växande rättspraxis om rätten att bli bortglömd

Enligt nyhetssidan Breakit har Stockholms tingsrätt för första gången tagit ställning till gränsdragningarna för rätten att bli bortglömd. En VD i byggnadsbranschen har inte ansetts ha rätt att kräva att Google inte visar upp sökresultat som innehåller antydningar om att VD:n skulle vara skojare och MC-gängsmedlem vid sökning på VD:s namn.

Den europeiska samarbetsgruppen för dataskyddsmyndigheter, Artikel 29-gruppen, publicerade sina riktlinjer för rätten att bli bortglömd i november 2014. Sedan dess fortsätter Googles egna ansträngningar för att ta fram en bra process för hantering av rätten att bli bortglömd-ärenden, och resultaten delges i en ny rapport som presenterats i Search Engine Land.

De flesta förfrågningarna om att få vissa sökresultat begränsade kommer från Tyskland och Storbritannien, medan till exempel antalet förfrågningar från Sverige står i proportion till invånarantalet i Sverige (vi är ungefär två procent av EU:s befolkning och utgör ungefär två procent av förfrågningarna). 75% av förfrågningarna nekas av Google, oftast med anledning av att någon, som i det svenska rättsfallet,  försöker frisera sin professionella framtoning.

Men det är i Frankrike, Spanien och Italien som rättsutvecklingen avancerar snabbast, trots att flest förfrågningar till Google om utövande av rättigheten inte kommer därifrån. I Frankrike har dataskyddsmyndigheten CNIL beslutat att rätten att bli bortglömd ska ha global verkan. Då Google vägrat följa CNIL:s beslut har CNIL utdelat en administrativ bot om €100'000. I Spanien har högsta domstolen beslutat att tidningen El País ska ta bort meta-taggar som indikerar privatpersoners namn i artiklar rörandes personernas tidigare brottslighet i ett fall som rörde två individer som besvärades av att förknippas med narkotikadomar mot dem själva som utfärdades i slutet av 1980-talet. En italiensk man vid namn Manni är besvärad av att ett företag som av italienska staten uppdragits att hantera ett konkursregister gjort detta tillgängligt på internet. Frågan är för närvarande under behandling av EU-domstolen.

Varken rättsutvecklingen eller processerna för att hantera rätten att bli bortglömd i privat sektor har alltså stannat av. Dataskydd.net undrar om arten av klagomål, och deras mängd, som Google möter från olika länder har att göra med hur rätten att bli bortglömd har framställts i nationella medier, eller om det kan ha att göra med uppfattad stabilitet i den allmänna förvaltningen i länderna i fråga.

Läs mer:

Breakit, Google vinnare i första svenska domen kring rätten att bli glömd (10.05.2016):

http://www.breakit.se/artikel/3649/google-vinnare-i-forsta-svenska-domen...

Search Engine Land, Report: 2 years in, 75 percent of Right to Be Forgotten asks denied by Google (12.05.2016):

http://searchengineland.com/report-2-years-75-percent-right-forgotten-as...

Article 29, WP225: Guidelines on the implementation of the Court of Justice of the European Union judgement on "Google Spain and Inc v. Agencia Española de Protección de Datos (AEPD) and Mario Costeja González" C-131/12(26.11.2014):

http://ec.europa.eu/justice/data-protection/article-29/documentation/opi...

Reuters, France fines Google over 'right to be forgotten' (24.03.2016):

http://mobile.reuters.com/article/idUSKCN0WQ1WX

Case Law, Spain: A and B v Ediciones El Pais, Newspaper archive to be hidden from internet searches but no “re-writing of history” – Hugh Tomlinson QC (19.11.2015):

https://inforrm.wordpress.com/2015/11/19/case-law-spain-a-and-b-v-edicio...

Dataskydd.net, Italienskt rätten-att-bli-bortglömd-fall i EU-domstolen kan påverka svensk offentlighetsprincip (23.09.2015):

https://dataskydd.net/nyheter/2015/09/23/italienskt-ratten-att-bli-bortg...

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).