Hamburgs datainspektion bötfäller företag för olagliga dataöverföringar till tredje land

Hamburgs datainspektion bötfäller företag för olagliga dataöverföringar till tredje land

Ute i Europa pågår arbetet med att upprätthålla det nya rättsläget för överföringar av personuppgifter till tredje land. Tre företag har bötfällts av datainspektionen i Hamburg för att inte ha vidtagit åtgärder för att korrigera sina dataöverföringar till det nya rättsläge som råder efter Schrems-beslutet i oktober 2015. Schrems-beslutet från EU-domstolen innebär att EU-kommissionens så kallade Safe Harbor-beslut är ogiltigt, och att företag inte kan utgå ifrån att de får flytta personuppgifter till USA utan att ha samtycke eller annan avtalsrättslig grund för förflyttningen. EU-domstolen fattade beslutet mot bakgrund av att amerikanska myndigheter kräver åtkomst till personuppgifter på sätt som inte är rättssäkra ur europeiska privatpersoners perspektiv.

Det är inte första gången Schrems-beslutet används som grund för beslut av datainspektioner på kontinenten. Även franska datainspektionen CNIL har i februari mot bakgrund av Schrems-beslutet riktat krav mot Facebook. I Sverige har Datainspektionen inte haft intresse eller möjlighet att granska dataöverföringar.

Hamburgs datainspektion förtydligar att de även vill ha en granskning av de så kallade standardavtalsklausulerna som nu ersätter Safe Harbor-beslutet. Inget av företagen har ändrat på någonting annat än de juridiska omständigheterna kring dataöverföringarna. Rent praktiskt är företagens dataöverföring fortfarande tekniskt upplagd på ett sådant sätt att de amerikanska myndigheterna kan beröva europeiska enskilda sådana rättssäkerhetsåtgärder som EU-domstolen menar är grundläggande för vår demokrati.

De lege data, Hamburg Data Protection Watchdog Fines International Companies For Illegal Data Transfers (06.06.2016):

https://www.delegedata.de/2016/06/hamburg-data-protection-watchdog-fines...

Dataskydd.net, Franska datainspektionen framför dataskyddskrav till Facebook (11.02.2016):

https://dataskydd.net/nyheter/2016/02/11/franska-datainspektionen-framfo...

Dataskydd.net, Artikel 29-gruppen är inte övertygade av Privacy Shield (18.04.2016):

https://dataskydd.net/nyheter/2016/04/18/artikel-29-gruppen-ar-inte-over...

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).